MALATYA (İHA) - Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Nefrolojisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yılmaz Tabel, "İdrar yolu enfeksiyonu, çocukluk çağında üst solunum yollarından sonra en sık görülen enfeksiyonlarıdır. Bir diğer önemli özelliği de kızlarda yüzde 60, erkeklerde yüzde 20 oranında tekrarlayabilmesidir" dedi.
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan çocuklarda nelere dikkat etmeli, çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve önleme yolları hakkında açıklama yapıp halkın bu konuda aydınlanması gerektiğini bildiren İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Nefrolojisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tabel, "İdrar yolu enfeksiyonu, böbrekler veya idrar yollarının bakteri, virüs ya da mantarlarla olan hastalığıdır. Çocukluk çağında üst solunum yollarından sonra en sık görülen
enfeksiyonlarıdır. Bir diğer önemli özelliği de kızlarda yüzde 60, erkeklerde yüzde 20 oranında tekrarlayabilmesidir. Neden yüzde 80 oranında bakteriler, bunların da yaklaşık yüzde 80'i Escherichia coli adlı bir bakteridir" ifadelerini kullandı.
"Bakteriler idrar yollarına lenf damarları, kan damarları aracılığıyla ve en sık olarak da aşağıdan yukarı doğru yayılmaktadır. Bakterinin bu yayılımında doğuştan veya kazanılmış idrar yolu hastalıkları (taş, darlıklar, mesaneden böbreklere doğru idrarın geri kaçması gibi) etkili olabilir. Bu olası bozuklukların bir çocuk nefroloji ya da üroloji bölümünün gözetiminde, ultrasonografi başta olmak üzere yapılacak bazı tetkiklerle ortaya konması ve uygun tedavilerinin yapılması yinelemelerin engellenmesinde en önemli basamaktır. Bunun dışında herhangi bir anatomik bozukluğu olmayan hastalarda da idrar yolu enfeksiyonları tekrarlayabilir"diyen Tabel, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Örnek olarak; erkeklerde sünnet derisinin dar olması ile kızlarda labial yapışıklık aileler tarafından hemen fark edilebilen ve doktorlar tarafından kolaylıkla tedavi edilebilen hastalıklardır. Kıl kurdu başta olmak üzere barsak parazitleri, kızlarda alt temizliğinin önden arkaya doğru yapılmaması, dar-naylon iç çamaşırlarının giydirilmesi, uzun köpüklü küvet tipi banyo yaptırılması, özellikle okullardaki tuvalet temizliğinin yetersizliği nedeniyle çocukların idrar tutmaları ve kabızlık gibi durumlarda, ailelerin doktorların kontrolünde alacağı basit önlemlerle düzeltildiğinde tekrarlamaları engelleyebilir. Tüm bu önlemlere rağmen tekrarlamaların olması durumunda ise yine bir doktorun tavsiyesi ile gece yatmadan önce düşük dozda antibiyotikler kullanılabilmektedir."