HABER

İhracatçılara e-vitrin imkanı

BURSA (İHA) - Türkiye'de faaliyet gösteren 6 ihracatçı birliği ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın desteğiyle kurulan TİM Ticaret Noktası Bilişim Hizmetleri A.Ş., Türk ihracatçılar ile dünyada en fazla mal alan 22 bin ithalatçı firmayı sanal alemde buluşturdu.

TİM Ticaret Noktası Genel Müdürü Enis Eryılmaz, Türkiye'de ihracat yapan firmaların yüzde 70'inde henüz e-mail adresi bulunmadığına dikkat çekerek, "Dünyada bilgisayar ve internet üzerinden yapılan ticaret çok hızlandı. Türkiye'de maalesef henüz ihracatçılarımızın otomasyon alt yapıları sağlıklı değil. Biz bilgisayar ortamında dünyadaki en büyük ithalatçılar ile Türk ihracatçıları buluşturuyoruz. Türkiye'de 2003 yılında ihracat yapan toplam 34 bin firmayı, uluslararası bir ihracat kodu olan GETİB kategorilerine göre sitemize yükledik. İhracatçı firma, vergi numarasını yazınca kendi şirket ismini görüyor. Ancak bu ismin altındaki bilgilerin girilmesi ve güncellenmesi gerekiyor. Türkiye'de toplam ihracatın içindeki yüzde 90'luk pay, 500 büyük firmaya ait. Kalan yüzde 10'luk kısmı ise 34 bin KOBİ içindeki 25 bin firma gerçekleştiriyor. Oysa Avrupa'da ihracatın yüzde 40-60'lık kısmını, 300'e kadar işçi çalıştıran KOBİ dediğimiz firmalar gerçekleştiriyor. Çin'in büyük rakip olarak kotaların kalkması ile sahaya gireceği şu günlerde, Türkiye olarak bizim de oyuncularımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Bu sebeple böyle bir siteyi hazırladık" dedi.

2003 yılında ihracat yapan bütün firmaların, " www.ttn.com.tr " adresinden ulaşılan siteye girip, vergi numarası ile kendi firmalarıyla ilgili bilgileri güncellemelerini isteyen Eryılmaz, "Ayrıca firmalar, ihracat miktarlarına göre belirlediğimiz fiyatlarla sitemize yıllık üye olabilirler. Bu durumda 22 bin kayıtlı ithalatçının yer aldığı sitede, ürettikleri ürünle alakalı bir yabancı arama yaptığında, öncelikle bu siteye üyelik bedeli ödeyen firmalar alfabetik sırada ön plana çıkıyor. Dünyada numune dolandırıcılığı yapıldığını bildiğimizden, biz bu sitede alıcı olacakların bir yerlere kayıtlı olmalarını ve daha önce ithalat yapmış olma şartlarını arıyoruz. Onları da siteye bu bilgilerle şifre açtırdıktan sonra alıyoruz. Üyelerimiz ayrıca ürünlerini teferruatlı olarak fotoğraflarla gösterme imkanına da kavuşuyor. Bedel ödemek istemeyen ihracatçılarımızın isimleri ve onların güncelleyecekleri bilgiler de bu sitede yer alıyor. Ayrıca bu site vasıtası ile ihracatçılarımızın ilgili banka bilgilerini de bildirmeleri halinde, ithalatçıdan ilgili ödemenin geleceği ile alakalı otomatik olarak anlaşma yaptığımız bankalara ön bilgi ve talimat gidiyor. Bu para ithalatçıdan bankaya ulaştığında firmamız haberdar ediliyor. Ayrıca sadece satıcı ile alıcıyı sitemiz üzerinden mesajlaştırıyoruz. Böylece bu sitede sadece iş maillerini gerçekleştirmiş oluyorsunuz" diye bilgi verdi.

" www.ttn.com.tr " adresli web sayfasına abone olmak isteyenlerden ihracat rakamlarına göre 100 ila 2 bin dolar arasında ücret alındığı öğrenildi.

Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanı Orhan Yıldırımçakar ise, Çin'in kotaların kalkması ile en büyük rakip olacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Maliyet anlayışı bile gerçek ekonomi ile alakalı olmayan Çin ile mücadele etmek için yeni pazarlara yeni teknikler kullanarak girmek gerekiyor. Türkiye, Avrupa'nın Çin'den sonraki en büyük tedarikçisidir. Bu anlamda Çin'le rekabet çok şiddetli geçecektir. Bu çerçevede ihracatçılarımızın kendi bilgisayar alt yapılarını bir an önce yenilemelerini, e-ticaret ve internet vasıtalarını kullanarak yeni araçlarla, yeni pazarlara çıkmalarını bekliyoruz."

En Çok Aranan Haberler