TBMM (A.A) -20.12.2010 - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, BDP'nin ''İki dilli yaşam'' önerisinin, uygulama ve pratikte fazla bir yeri olmadığını söyledi.
Atalay ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin, bakanlıklarının bütçelerine ilişkin sözlü sorularını yanıtladı.
Konuşmaya başlamasıyla birlikte Bakan Atalay'ı sıralara vurarak protesto eden CHP'li milletvekilleri, Atalay'ın, ''CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'ye yönelik sözlerinden'' ötürü özür dilemesini istediler. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, protestonun sürmesi üzerine birleşime 5 dakika ara verdi.
Aranın ardından söz alan Davutoğlu, yatmadan önce ve her sabah da kalktığında özeleştiri yaptığını söyledi. Bu durumun, görevinin gereği olduğunu belirten Bakan Davutoğlu, sağlam temelde bir eleştiri olduğunda da dikkate aldıklarını ifade etti.
Davutoğlu, tüm komşularla ilişkilerin en üst düzeyde geliştiğini belirterek, ''Ülke tarihlerinde ilk defa iki hükümet ortak toplantı yapacak. Geldiğimiz ilişki düzeyi budur. Azerbaycan ile Nabucco dahil Şah Deniz, Bakü-Ceyhan-Tiflis... Tarihi projeler bizim iktidarımız döneminde hayata geçirilmiştir'' diye konuştu.
Milletvekillerinin, ''Türkiye'nin, Ortadoğu barış sürecinin dışında kaldığını'' iddia ettiklerini anımsatan Davutoğlu, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Barış sürecinin neden tıkandığının tüm dünya tarafından bilindiğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:
''Daha 15 gün önce Sayın Abbas Ankara idi ve Ortadoğu barış süreciyle ilgili katkılarımızı talep etti. Yine 'Irak'taki etkimizin azaldığından' bahsedildi. Söz konusu değil. Irak'ın her köşesiyle dostluk, kardeşlik bağlarımız sürüyor ve bundan sonra da ebediyete kadar sürecek. Irak ile ilişkilerimiz, iki egemen, iç işlerine müdahale etmeyen iki komşu ülke olarak ama toplumsal ilişkileri de öne çıkaran bir politika çerçevesinde en etkin şekilde yürütülmektedir.''
''İslam Konferansı Örgütünün, Kıbrıs konusunda kararları uygulayıp uygulamadığının'' sorulduğunu hatırlatan Bakan Davutoğlu, ''Şu anda toplam 19 dış temsilciliği var Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin. Bunun büyük çoğunluğu İslam Konferansı Örgütü üyeleri ve 2006'dan bu ana açılanları söylüyorum; Kırgızistan, Katar, Bahreyn, Kuveyt ve daha önce de Birleşik Arap Emirlikleri temsilcilikleri açıldı. Lazkiye ile Magosa arasında ilk defa feribot seferleri başlatıldı. Bunlar İslam Konferansı Örgütünde yürüttüğümüz etkin politikaların başarısı'' diye konuştu.