ANTALYA (İHA) - KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs'ın sanki üniter bir Rum Cumhuriyeti'ymiş gibi ele alındığını ifade ederek, "Eğer AB, ABD ve garantör İngiltere, Kıbrıs meselesinin kalıcı çözümünü istiyorlarsa, Kıbrıs'ta dengesizliği ortadan kaldırıp, her iki tarafa eşit muamele yapmak gereğini kabul etmelidirler" dedi.
Denktaş, Türk Ocakları Antalya Şube Başkanlığı ile Kıbrıs Türk Kütür Derneği'nin Falez Otel'de ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında konuştu. Kıbrıs sorununun siyasi olduğunu belirten Denktaş, ABD'nin, Kıbrıs sorununun çözümünü, Kıbrıs'ın Yunanistan'a verilmesi ve NATO üyesi Türkiye'nin gücendirilmemesine bağlı bir formül üzerinde gördüğünü söyledi. Uluslararası antlaşmalarla kurulmuş olan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin iki eşit halk arasında bir ortaklık olduğunun dikkate alınmadığını belirten Denktaş, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi kendini yok etmemesi için özel şartlarla meydana getirildiğine bakmıyorlar. Bu özel şartlar arasında yeralan Kıbrıs'ın kendi kaderini tayin etme hakkını kullanarak, Yunanistan ile birleşmesinin yasaklandığı göz ardı edilmektedir. Kıbrıs sanki üniter bir Rum cumhuriyetiymiş gibi ele alınmıştır. Bugüne kadar meselenin halledilmemesi bundandır. Ortaklığı yıkmış olan Rum, bugüne kadar meseleye böyle bakmasının kendi lehine olduğunu bilmektedir ve bu konumdan uzaklaşmamaktadır. 43 yıldır teşhis koymaksızın hastalığa reçete yazılmaktadır. En son reçete Türkiye'yi adadan çıkartacak olan, Kıbrıs Türkleri'ni 5-10 yıl içerisinde mahfedecek olan Annan Planı'dır. Kıbrıs meselesi 1964'ten itibaren Rum idaresinin meşru hükümet olarak tanınmış olması nedeniyle düğümlenmiştir" dedi.
2, 3 yıldır Kıbrıs sorununun çok tehlikeli bir çizgide durduğunu söyleyen Denktaş şunları söyledi: "Eğer AB, ABD ve garantör İngiltere Kıbrıs meselesinin kalıcı çözümünü istiyorlarsa Kıbrıs'ta yaratmış oldukları dengesizliği ortadan kaldırıp, her iki tarafa eşit muamele yapmak gereğini kabul etmelidirler. Tekrar salim bir noktaya gelebilmek için Türk hükümetinin, AB ve tüm dünyaya KKTC'nin kırmızı çizgisini açıkça duyurması gerekir. Bu kırmızı çizgi eşitliğe, dengeye, Kıbrıs'ın gerçeklerine dayalı bir çizgidir. Bu TBMM'de iki kez onaylanmıştır ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı kabulünde bunu bütün dünyaya duyurmuştur. Kıbrıs'ta eşit egemen, kendi kaderini tayin hakkı olan iki halk vardır. Bunların devletleri vardır ve Kıbrıs'ın üzerinde de Türk-Yunan dengesi vardır, Lozan dengesi vardır. Bunları kabul etmeyen bir uzlaşma geçerli değildir. Kalıcı bir antlaşma olabilmesi için Rum tarafının yırtıp atamayacağı, sağlam zeminde egemenliğe dayalı bin antlaşma lazımdır. O da Sezer'in izah ettiği antlaşmadır. Kıbrıs meselesi anayasal bir sorun değildir. Rumların Yunanistan ile birlikte 125 yıldır Kıbrıs'ı Yunan yapma siyasetinin bir soncudur. Türk tarafına kalan ya buna boğun eğmektir ya da bunu 23 yıldır engellemiş olan ve hakkımız olan egemenliği sonuna kadar savunacağımızı dünyaya duyurmaktır".
Denktaş, toplantının sonunda basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.