HABER

İklim değişiklikleri, küresel ısınmaya yol açıyor

İZMİR (İHA) - UNESCO'nun desteğiyle Fransa Araştırma Başkanlığı tarafından Paris'te düzenlenen "Biyoçeşitlilik, Bilim ve Yönetim" konulu toplantıda ülkemizi temsil eden Ege Üniversitesi (E.Ü.) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, iklim değişikliklerinin küresel ısınmaya yol açtığını söyledi.
Yaşam ortamlarındaki bozulmaların biyolojik kaynakları olumsuz etkilediğini, bu durumun toprak-su ve atmosferin nitelik ve niceliğinin değişmesine yol açtığını açıklayan Prof. Dr. Erdem, bu durumun uzun süreli iklim değişikliklerine ve sonuç olarak da küresel ısınmaya yol açtığını söyledi. Biyolojik çeşitlilik konusunda düzenlenen 15 ayrı workshopa Avrupa, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinden konuyla ilgili yetkililerin katıldığını vurgulayan Erdem, gelişmiş ülkelerde de artık biyoçeşitliliğin zor durumda olduğunu, çevre konusunun artık büyük ülkelerin de gündemini işgal etmeye başladığını söyledi.

Toplantı sonrasında katılımcı ülkelerin temsilcilerinin "Paris Deklarasyonu" adı altında bir rapor hazırladığını belirten Prof. Dr. Ümit Erdem, "Yayınlanan deklarasyonda biyoçeşitliliğin önemi konusunda insanların eğitilmesinin gerektiği üzerinde durularak, yoksulluk ve gelir eşitsizliğinin giderilmediği sürece ekonomik kaygıların artacağı, bu durumun çevreye verilen önemin azalmasına yol açacağı vurgulandı" dedi.

Gelişmiş ülkelerin artık yaşanabilir dünya olgusu üzerinde durmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Erdem, şunları söyledi:
"Biyoçeşitlilik insanoğlunun doğal bir mirasıdır. Estetik (görsel), kültürel değerler korunmalıdır. Yoğun insan aktiviteleri biyoçeşitliliği tahrip eder duruma geldi. Genetik çeşitlilik bozulmaya, genler kaybolmaya başladı. Bu konuda gerekli önlemleri almak için vakit kaybetmeden eyleme geçilmesi gerekmektedir. Çevre sorunu artık tek başına bir hükümetin değil, hükümetler arası ortak eylemlerle çözülebilir. Sivil toplum kuruluşları bu aşamada önemli rol üstlenmektedir."

En Çok Aranan Haberler