HABER

İklim zirvesinde zamana karşı yarış

Güney Afrika'nın Durban kentinde iklim değişikliğiyle zirvesi pazarlıkların sona ermemesi nedeniyle bir gün uzatıldı.

Güney Afrika'nın Durban kentinde düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı'nda küresel ısınmayla mücadele için bir anlaşmaya varılmasının mümkün olduğu bildirildi.

Cuma günü sona ermesi planlanan konferans müzakerelerin sürmesi nedeniyle bir gün uzatıldı.

Konferansta söz alan delegeler zamanın daralmakta olduğu uyarısında bulunurken, evsahibi Güney Afrika'nın çözüm arayışlarını ağırdan alan yaklaşımı da eleştiri konusu oldu.

Avrupa Birliği'nin iklim konularındaki yetkilisi Connie Hedegaard, zamanın giderek daralmakta olduğu uyarısını yineledi.

İngiltere'nin iklim değişikliğinden sorumlu bakan yardımcısı Chris Huhne, "İklim değişikliği konusunda açık ve net sonuçlar öngören yol haritasını destekleyen çok sayıda ülkenin olduğunu gösterebildik. 193 ülkeden 120'den fazlası planın arkasında." diye konuştu.

Durban'da halihazırda üç önemli nokta bulunuyor:

Cancun'da alınan kararların yürürlüğe sokulması, Kyoto Protokolü'ne ilişkin müzakereler ve uzun vadede bu sistemin hukuki şeklinin nasıl olacağı üzerine tartışmalar mevcut.

AB ve gelişmekte olan ülkeler, tüm ülkelerin dahil olduğu hukuki bağlayıcılığı olan bir küresel anlaşmaya ilişkin görüşmelerin hemen başlamasından yana.

Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğiyle mücadele planı, 2015'e kadar bir anlaşmaya varılmasını ve bu anlaşmanın 2020 yılında yürürlüğe girmesini, sera etkisi yaratan gazları atmosfere en çok salan ülkeler için bağlayıcı hedefler konulmasını öngörüyor.

AB bu planlarına kimi yoksul ülkelerin desteğini almış görünüyor.

Ancak atmosferi en çok kirleten ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan ve Brezilya'nın bağlayıcı hedefleri kabullenmesi küresel ısınmayla mücadelenin başarıya ulaşması için kilit önemde görülüyor.

Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Çin'in oluşturduğu BASIC grubu, dün gece yaptıkları gayrı resmi toplantılarda, Kyoto sonrası yeni bir iklim anlaşması için görüşmelerin 2015'ten önce başlamaması ve gaz salımlarını azaltmaya yönelik mevcut vaatler ve anlaşmaları süresi 2020 yılında dolduktan sonra yürürlüğe girmesi gerektiği yolunda görüş bildirdi.

ABD ise çevreci örgütler tarafından gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri nedeniyle Obama yönetiminin vaatleri en düşük seviyede tutmakla eleştiriliyor.

Çin ve Hindistan cephesinin nasıl bir tutum alacağı ise şimdilik netleşmiş değil.

En Çok Aranan Haberler