DİYARBAKIR (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ilaç tüketimi konusunda toplumu bilinçlendirmeye ve sağlıklı bir tüketim profiline ulaşmaya ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Bu noktada eczacılarımızın ve hekimlerimizin yardımı bizler için çok önemlidir. Bu, vatandaşımızın sağlığına kavuşması konusunda ilaç esirgediğimiz anlamına gelmiyor. Aksine, vatandaşın sağlığına kavuşması konusunda harcanan her kuruş helal-i hoş olsun; ama lüzumsuz, israf diyebileceğimiz bir harcamaya da bu ülkenin ne kaynağı ne de şartları müsaittir" dedi.
"Sosyal Güvenlik, Sağlık Sigortası, İlaç ve Eczacılık Boyutu" konulu seminere katılmak üzere sabah saatlerinde Diyarbakır'a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun kentteki incelemeleri devam ediyor. Bakan Başessioğlu, valiliği ziyaretinin ardından İş-Kur binasının inşaatını inceledikten sonra, Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) düzenlenen seminere katıldı. Seminerde konuşan Bakan Başesgioğlu, "Karşılıklı anlayış ve güven olduktan sonra bu önümüzdeki ufak sorunları aşmamamız için hiçbir engel olmadığı kanaatindeyim. Bu uygulamalar, 10 Şubat'ta başladı. Şubat ayından bugüne kadar bilanço vermem gerekirse, SSK'lı vatandaşların serbest eczanelerden gelen ve provizyon sistemimizden geçen reçete sayısı 63 milyon 729 bindir. Kutu olarak ifade etmek gerekirse, 240 milyon 270 bin 460 adet kutu ilaç verilmiştir. Bu rakamların parasal değeri 2 katrilyon 706 trilyon liradır. Burada geri ödeme konusunda bazı uygulamaları yüzde 90 olarak başlattığımızı biliyorsunuz. Yüzde 10 konusunda da Genel Müdürlüğümüz karar verdi. Buna ilk Diyarbakır bölgesinden başlayacağız. Yüzde 10 konusundaki avanslar, en kısa ve seri şekilde sizlere dönecektir" diye konuştu.
Antibiyotik tüketiminin sağlıklı yapılmadığına dikkat çeken Bakan Başesgioğlu, "İlaç tüketimi konusunda sıkıntılarımızın olduğunu her platformda söylüyorum. Kamu olarak 2004 yılını baz alırsak, 9.5 katrilyon civarında bir ilaç harcamamızın olduğunu görüyoruz. Her ne kadar Avrupa ülkeleriyle kendimizi kıyasladığımız zaman kişi başına düşen ilaç tüketim miktarı az görülse bile, toplamda ilaca ayırdığımız miktarın az olmadığını görüyoruz. Son zamanlara kadar bizim ilaç tüketim profilimizde antibiyotikler birinci sırada yer almaktadır. Bu aslında sağlıklı bir tüketim profili değildir. Çok iyi biliniyor ki, antibiyotik en son başvurulması gereken bir çaredir. Adeta mermideki son kurşundur, ama bizde maalesef ilk başta başvurduğumuz bir husustur. Dolayısıyla, bu ilaç tüketimi konusunda toplumumuzu bilinçlendirmeye ve sağlıklı bir tüketim profiline ulaşmaya ihtiyacımız vardır. Bu noktada sizlerin ve hekimlerimizin yardımı bizler için çok önemlidir. Bu, vatandaşımızın sağlığına kavuşması konusunda ilaç esirgediğimiz anlamına gelmiyor. Aksine, vatandaşın sağlığına kavuşması konusunda harcanan her kuruş helal-i hoş olsun; ama gereksiz, lüzumsuz, israf diyebileceğimiz bir harcamaya da bu ülkenin ne kaynağı ne de şartları müsaittir" şeklinde konuştu.