Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun açıkladığı Türkiye İlerleme Raporu'nda, enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunulurken Türkiye'nin enerji alanında bazı ilerlemeler kaydettiği, ancak genel olarak uyumun dengeli olmadığı bildirildi.
Raporda, elektrik fiyatlarına değinilirken de 'doğal gaz ithal fiyatlarının artmasına rağmen değişmeyen elektrik fiyatlarının, kısa vadede gerçek kapasite azalmasına yol açabileceği' uyarısında bulunuldu.
Raporda, elektrik alanında, kaçak kullanım da dahil olmak üzere yüksek elektrik kayıplarının devam ettiği belirtilirken, yapılan yeni bir düzenleme ile çapraz sübvansiyonlara ve dikey entegrasyona izin verildiği kaydedildi.
Temmuz ayında iki kez yaşanan altı saat süreyle 13 şehri etkileyen elektrik kesintilerinin nedeninin, büyük ölçekli üretim kapasitesi sınırlamaları olduğu ifade edilen raporda, doğal gaz ithal fiyatlarının artmasına rağmen değişmeyen elektrik fiyatlarının, kısa vadede ciddi kapasite azalmasına yol açabileceğine işaret edildi.
Türkiye'nin henüz Enerji Nakli Koordinasyon Birliği üyesi olmadığına dikkat çekilen raporda, Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa bölgesel enerji piyasası için Enerji Topluluğu Antlaşmasını da imzalamadığı kaydedildi.
Doğal gaz piyasasına ilişkin de yeni bir uygulama mevzuatının kabul edilmediğine de değinilen raporda, herhangi bir ithalatçı veya dağıtıcının pazar payının kanunen yüzde 20 ile sınırlandığına işaret edildi.
Türkiye'de, Enerji verimliliği alanında bir gelişme sağlanamaması da eleştirilen raporda, "Türkiye bu konunun geliştirilmesine yönelik hukuki bir çerçeveye sahip değildir" görüşü savunuldu.
AB raporunda, ilerlemelere örnek olarak da "arz güvenliği konusundaki hazırlıklar, BTC hattının faaliyete geçmesi, elektrikte dağıtım özelleştirme sürecinin başlaması, doğal gaz dağıtım ihaleleri, nükleer enerji çalışmaları" gösterildi.
Nükleer enerji alanında, Türkiye'nin topluluk müktesebatı gereklerine uyum kapasitesinin oldukça geliştiğine vurgu yapılan raporda, Türkiye'de henüz nükleer enerji üretim santrali bulunmamakla birlikte, 2020 yılına kadar 5 bin megavatlık (MW) kapasite inşasına dönük teşvik planının açıklandığı anımsatıldı.