HABER

İlerleme Raporu'nun içeriği belli oldu

Avrupa Komisyonunca 14 Ekim’de açıklanacak İlerleme Raporu’nun içeriği belli oldu.

İlerleme Raporu'nun içeriği belli oldu

“Kürt açılımı”na ve Türk-Ermeni mutabakatına destek verilen raporda yargı reform gereğine vurgu yapılıyor. Ruhban Okulu’nun ve limanların Rumlara açılmadığına dikkat çekildiği raporda Doğan Yayın’a verilen cezaya geniş yer veriliyor ve ifade özgürlüğü ile bağlantı kuruluyor.

ABHaber, 14 Ekim’de açıklanacak olan İlerleme Raporu’nun içeriğini incelediğini belirterek “Rapora ilk bakıldığında genel olarak yapıcı ve pozitif bir dille yazıldığı görülüyor. Komisyon kaynakları raporun daha da sert olabileceğini ancak AB’deki bazı birlik üyelerinin Türkiye karşıtlığı sonucunda raporda kullanılan dili sertleştirmediklerini belirttiler” diye yazdı.

Raporun dikkat çeken diğer bir konunun ise, Kıbrıs sorunuyla ilgili Türkiye’nin limanlarını Rum gemilerine açmaması AB-Türkiye müzakere sürecinin karıştırılmaması oldugu belirtilen haberde, “Raporda Kıbrıs konusunda bir tespit yapılıyor ancak müzakerelerin kesilmesi gibi bir ifade yok” denilirken ABHaber’e bilgi veren Komisyon kaynaklarının da, Kıbrıs’ta sürdürülen müzakerelere olumsuz bir sinyal göndermek istemediklerini ifade ettikleri kaydedildi.

Refomların istenilen düzeyde olmaması ve yavaşladığının altının çizildiği raporda ayrıca Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuna gönderme yapıldığı belirtildiği haberde “Avrupa Komisyonu kaynakları, taslak raporun daha da sertleştirilmesi için Komisyon'daki Kıbrıslı Rum,Yunan ve Fransız bürokratlardan baskı geldiğini de ifade ettiler” denildi.

-RAPORUN ÖNEMLİ UNSURLARI-

-Türkiye Ermenistan arasındaki yakınlaşma ve taraflar arasında imzalanacak protokolün önemine dikkat çekiliyor. İki ülke arasında sınırların açılması ve ilişkilerin normalleştirilmesinin bölgenin istikrarına katkı sağlayacağı vurgulanıyor.

-Demokratik (Kürt) açılım çerçevesinde yapılacak açılımlara destek veriliyor. Azınlıkların durumunun iyileştirilmesi isteniyor.Bu alanda somut adımlar atılmasının gerekliliği üzerinde duruluyor.

-Yargı reformununa ihtiyaç olduğuna işaret ediliyor. Yargı bağımsızlığı savcılar ve hakimler daha bağımsız olmasına vurgu yapılıyor.

-Sivil asker ilişkilerinin AB normalarına çekilmesi isteniyor. Bu bağlamda Askerlere sivil yargı yolunun açılması olumlu bulunuyor.Askerin siyasete etkisinin azaltılmasının önemine vurgu yapılıyor.

-Türkiye’nin Avrupa’ya güvenli enerji transferi noktasında çok önemli bir rol oynadığı belirtiliyor ve Nabucco’nun AB için önemine işaret ediliyor.

-Türkiye'nin son dönemde izlediği dış politika ( çevre ülkelerle sıfır sorun) ve başlattığı insiyatifiler raporda yer alıyor.Ve Türkiye’nin barışa yönelik izlediği arabulucuk (Suriye-İsrail-Irak-Suriye) olumlu bulunuyor.

-Azınlıkların ana dilde yayın ve öğrenim hakkı TRT Şeş ve Ermeni radyolarının yayın yapması olumlu değerlendiriliyor.

-Din özgürlüğü ile ilgili sorunlara işaret ediliyor.Din özgürlüğünün sağlanması için gerekli adımların atılması isteniyor.

-Kaçak göç ile mücadele de rapora yer alıyor.Türkiye’nin kaçak göçde transit bir ülke olduğu kaçak göçün bu ülkeden kaynaklanmadığı ve bu konuda “ kurban” olduğu belirtiliyor.

-Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüellere haklarının verilmesi çağrısında bulunuluyor.

-İşkenceyle mücadele polisin etkisiz kaldığı, daha iyi mücadele edilmesi isteniyor.

-İFADE ÖRGÜRLÜĞÜ VE DOĞAN GRUBUNA VERİLEN CEZA-

-Basın ve düşünce özgürlüğünün tesis edilmesi bu anlamda Doğan grubuna verilen ceza raporda geniş bir şekilde işleniyor. Doğan grubuna verilen ceza ile basın özgürlüğü hakkında bir bağlantı kuruluyor.

-Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmaması, Fener Rum Patriği’nin ekümenik sıfatını kullanmasına izin verilmemesi konusu raporda yer alıyor.

-Siyasi partiler yasası ve seçim kanununun halen çıkartılmamış olmasına dikkat çekiliyor.

-Ergenekon davasına da raporda yer alıyor.Ergenekon sürecine geniş yer verilen raporda davanın sürdüğüne işaret ediliyor. Ergenekon davasına AB destek veriyor.

-Türkiye’nin Rum gemilerine limanlarını açmadığını belirtiliyor. Ve Türkiye’den limanları açması isteniyor.

-"LİMANLAR AÇILMALI"

-Kadın hakları konusuna da raporda geniş yer veriliyor. TBMM’deki kurulan kadın erkek eşitliği komisyonuda raporda yer alıyor

-Sendikal haklar ile ilgili yasasının çıkarılması isteniyor

-Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunlarının gözden geçirilmesi talep ediliyor.

-Aile içi şiddet, töre cinayetleri ile erken ve zorla yapılan evliliklerin hala ciddi sorun teşkil ettiği belirtiliyor.

-Yolsuzlukla mücadele daha etkin olunması ve yasal boşluklarının doldurulması isteniyor.

-Ekonomik olarak performans iyi bulunuyor.Türk Bankacılık sektörünin (olumlu) performansının altı çiziliyor. Ekonomide hükümetin performansı nispeten iyi bulunuluyor.

ANKA

En Çok Aranan Haberler