İSTANBUL (ANKA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile yeni bir stand - by anlaşmasını neden imzalamadıklarına açıklık getirdi. Babacan, "Fonun önerilerine güvenmediğimiz için bir anlaşmaya varılmadı. Sonrasında ise biz kendi Orta Vadeli Program (OVP) oluşturduk" dedi.
Hükümetin oluşturduğu OVP'nin IMF'ye de gönderildiğini belirten Babacan, "IMF'ye ayrıntılara bakın, anlaşabilirsek bu program üzerinde 20. stand by programı da imzalayabiliriz dedik. IMF, OVP'nin iyi bir program olduğunu söyledi. Ancak, IMF'den gelecek ek bir kredi büyümeye katkı sağlayacağı için işsizliği aşağı çekecektir. Ancak bu bizim için hayati değil" dedi.
-MERKEZ BANKASI KRİZDE DOĞRU ADIMLAR ATTI-
Babacan, IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları öncesinde düzenlenen, "Gelişen avrupa ve Orta Asya'da Kriz, Büyüme ve Yapısal Reformlar" başlıklı semire katıldı. Seminerde konuşan Babacan, krizde Merkez Bankası'nın çok iyi işler çıkardığını, her zaman doğru adımlar attığının altını çizerek, "Faizlerin indirilmesi, piyasaya ihtiyaç duyulan anda likidite sağlanması önemliydi" açıklamasında bulundu.
-ACI BİR HAP YUTMAK ZORUNDAYIZ-
Türkiye'de krizin etkilerine bakıldığında ciddi rakamlar görüldüğüne belirten Babacan, Türkiye'nin kendi krizinden ders çıkardığını belirterek, "Risklere bakıldığında hükümetler için devreye girmek önemli. herkes mutlu olduğu zaman birşey yapmak zor. Ancak, herkesin memnun olduğu durunda riskler artıyor. Böyle bir durumda siyasiler için "buna son vermek lazım" demek zor. Yani acı bir hap yutmak zorundayız" dedi.
-OVP KRİZDEN ÇIKIŞ STRATEJİMİZ, İŞSİZLİK YÜKSELECEK-
Seminerde, "Türkiye'nin iç finansal sorunu yok, ancak yüksek dış borcu bulunuyor. Bu borçları nasıl ödeyeceksiniz" şeklinde yöneltilen soruya Babacan, cari hesap açığının Türkiye için her zaman bir zaaf olduğuna dikkat çekti. Babacan, "Petrol ve gaz fiyatları artınca, bizim de cari açığımız arttı. Bunların fiyatının düşmesi ile o da düşecektir. İşler iyi gidecek olursa bütçe açığımız da azalacaktır" yanıtını verdi. Dalgalı kurun ise her zaman sosyal bir konfor sağladığını vurgulayan Babacan, "TL'nin gerçek değerini piyasa belirliyor. İhtiyaç duyulacak olursa, aşağı ya da yukarı ayarlama yapabilir. Şu ana kadar herşey iyi ilerledi. Orta ve uzun vadeli cari hesap açığımzı bu sayede makul düzeye çekebiliriz" dedi. Babacan, Hükümetin 16 Eylül'de duyurduğu OVP'nin Türkiye'nin krizden bir çıkış stratejisi olduğuna dikkat çekti. Babacan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu yılın dördüncü çeyreğinde ekonominin büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Ancak önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde pozitif büyüme bekliyoruz" dedi. Bütçe açığının ise bu yıl için yüzde 6.6 civarında olacağını belirten Babacan, "Önümüzdeki yıl için yüzde 3 . 3-5'luk bir büyüme bekliyoruz. İşsizlik ise yüzde 14.8'e yükselecek" değerlendirmesinde bulundu.
-IMF OVP'Yİ BEĞENDİ, FONDAN GELECEK KREDİ İLE İŞSİZLİK DÜŞEBİLİR-
Seminer'de Türkiye'nin IMF ile neden anlaşma sağlayamadığı konusuna da açıklık getiren Babacan, şunları söyledi:
"Biz fonun söylediklerine inanmadığımız için bir anlaşmaya varılamadı. Sonra kendi programımızı oluşturduk, fona gönderdik. "Anlaşabilirsek bu program üstünde 20. programı da imzalayabiliriz" dedik. IMF ile geçtiğimiz 4-5 aydır iyi bir görüşme sürüyor. IMF'de OVP'nin iyi bir program olduğunu söyledi. Ayrıntılar ışığında anlaşmaya varır mıyız, varamaz mıyız bilmiyoruz ama bu kendi kendini ikame edebilen bir program. IMF finansmanı olursa tabi daha iyi olur, işsizliği aşağı çekeriz; ancak hayati değil."(ANKA)