Danıştay 14’üncü Dairesi, Rize’nin Küçükçayır Köyü’nde yapımı planlanan Ambarlık Regülatörü ve hidroelektrik santral projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' kararını iptal eden yerel mahkeme kararını onadı.
Rize kent merkezi ile birlikte 10 ilçede yaşayan 300 bin kişinin ihtiyacını karşılayan içme suyu tesislerinin de bulunduğu Salarha Vadisi'ndeki Küçükçayır Köyü’nde yapımı planlanan 9 megavat kurulu gücündeki Ambarlık Regülatörü ve hidroelektrik santral projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' kararı verdi. Bu karar üzerine köyde yaşayan 67 yaşındaki Kazım Delal, kararın iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Delal, dava kapsamında görülen iki bilirkişi incelemesi için mahkeme masraflarını ahırındaki ineğini satarak ve bankadan kredi çekerek ödedi. Rize İdare Mahkemesi, 2013 yılının Şubat ayında bakanlığın verdiği ‘ÇED olumlu’ raporunu iptal etti. Bakanlığın itirazını değerlendiren Danıştay 14’üncü Dairesi de, Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği ‘iptal’ kararını onadı.
“ÇED RAPORLARINI İLK ÖNCE KAZIM DELAL’ İN DENİTİMİNDEN GEÇİRECEĞİZ”
Danıştay’ın onama kararını değerlendiren davanın avukatlarından Yakup Şekip Okumuşoğlu, “Ambarlık HES hakkında Danıştay'ın onama kararı, Kazım Delal ve arkadaşlarının mücadelesinin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.Ayrıca, havzada pek çok tesisin çevresel etkilerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini, projelerin çevresel etkilerinin dar yorumlanmasına dayalı ÇED süreçlerinin hukuka aykırı olduğunu ortaya koyan Rize İdare Mahkemesi'nin kararını aynen onayan değerli bir karardır. Bu karar ile Kazım Delal ve arkadaşlarının çevreyi ve çevresel etkileri bakanlıktan daha iyi değerlendirebildiği de ortaya çıktı. Bundan sonra, ÇED raporlarını ilk önce Kazım Delal'in denetiminden geçireceğiz. Şu an zaten kendilerine, elimizdeki bir nükleer santralin ÇED Raporunu inceletiyoruz. Bakanlık yetkililerinden daha iyi değerlendirme yapacağına eminiz” dedi. (DHA)