David Cameron Britanya tarihinin en kanlı katliamlarından birinin yaşandığı Amritsar'ı ziyaret eden ilk İngiltere başbakanı oldu.
Hindistan'a yaptığı üç günlük gezinin sonunda Pencap eyaletine uğrayarak Amritsar'a giden Cameron, katliamı "Britanya tarihinin en utanç verici olaylarından biri" diye tanımladı.
Amritsar'da 1919 yılında Britanya egemenliği altındayken, İngiliz askerlerinin açtığı ateşle yüzlerce sivil ölmüştü.
Cameron, katliam alanındaki anı defterine "Burada neler yaşandığını asla unutmamalıyız" diye yazdı.
Fakat, başbakanın resmen özür dilemesi beklenmiyor.
13 Nisan 1919 tarihinde Amritsar'daki Jallianwala Bağ parkında binlerce kişi bir protesto gösterisi için toplanmıştı.
Britanya sömürge yetkilileri kamusal alanlarda toplantıyı yasaklamıştı.
Kalabalığı dağıtmak üzere bir general görevlendirildi.
İngiliz askerleri hiç bir uyarıda bulunmadan, parkın çıkışlarını kapatarak kalabalığın üzerine ateş açtılar.
Ateş cephane tükeninceye kadar 10 dakika boyunca devam etti.
Bu olayda ölenlerin sayısı konusunda farklı rakamlar veriliyor. Sömürge makamları ölü sayısını 379, Hindistan kaynakları ise yaklaşık 1000 olarak veriyor.
Daha önce de bazı İngiltere başbakanları Amritsar ile ilgili olarak üzüntülerini bildirmişlerdi fakat David Cameron bölgeyi ziyaret eden ilk başbakan oldu.
Cameron Callianwala Bağ anıtına çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
Olay, hemen akabinde Britanya yetkilileri tarafından kınanmış, 1920'de 'Savaş Bakanı' olan Winston Churchill katliamı "canavarca" diye nitelemişti.
Kraliçe İkinci Elizabeth ise 1997'deki ziyareti sırasında Amritsar olayının Britanya ve Hindistan tarihlerinin "hüzün dolu anları"ndan biri olduğunu söylemişti.
İngiltere başbakanının ziyareti sırasında geleneklere saygı göstererek alana yalın ayak ve başında mavi bir bandanayla dolaştığı görüldü.
Cameron "Amritsar'a gelmişken, Pencaplıların bugünün Britanya'sında oynadıkları rolü ve ülkemize katkılarını da övgüyle anmalıyız. Bu nedenle Sikh dinini daha iyi anlamak da büyük önem taşıyor ve işte bu yüzden kutsal Altın Tapınak'a yaptığımız ziyaret çok önemli" diye konuştu.
Altın Tapınak 1984 yılında Pencap'ta bağımsız bir Sikh devleti kurulması için savaşan militanların sığındığı gerekçesiyle Hindistan ordusu tarafından işgal edilmiş, bu olan Sikh'ler arasında büyük tepkiye yol açmıştı.
Bunu zamanın başbakanı İndira Gandi'nin iki Sikh koruma görevlisi tarafından öldürülmesi izlemişti.
Başbakan David Cameron'a üç günlük Hindistan gezisi sırasında bir ticaret heyeti de eşlik etti.
Hindistan'a giden ticari heyet içinde BAE Systems, Rolls-Royce, Londra Metrosu ve İngiliz Premier Ligi temsilcileri de vardı.