Dışişleri Bakanı William Hague, İngiltere'nin Suriye'deki muhalif gruplara yaptığı yardımı iki misline çıkardığını açıkladı.
Hague, Suriye içinde ve dışındaki gruplara 500 bin sterlin ek yardım sağlanacağını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, Londra'nın mali merkezi City of London belediye başkanının resmi konutunda yaptığı geleneksel konuşmayı Suriye'ye ayırdı ve Beşar Esad'a siyasi geleceği olmadığını kabul etmesi çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler, Suriye'de isyanın başlamasından bu yana 9 bini aşkın kişinin öldüğünü söylüyor.
İngiltere dışişleri bakanının Suriye muhalefetine yardımı artırdığı açıklaması tam da diplomatik girişimlerde zayıf da olsa bir umut ışığının görüldüğü ve Beşar Esad'a değişim yolunda adım attırılabileceği düşünüldüğü bir sıraya rastladı.
Hague Londra'da görev yapan onlarca büyükelçinin de dinlediği konuşmasında ek yardım miktarının yarım milyon sterlin olacağını ilan etti.
Yetkililere göre, bu yardımlar daha çok sayıda eylemci ile Suriye'den haber aktaran vatandaş gazetecilerin eğitimine ve muhtemelen protesto gösterilerinin daha emniyetli örgütlenmesini sağlamak için güvenli telefon teminine harcanacak.
Gelecekteki olası yargılamalarda kullanılmak üzere işlenen suçlarla ilgili kanıt toplayan sivil toplum kuruluşlarına da yardım sağlanacağı söyleniyor.
William Hague Suriye yönetiminin, şiddete başvurmasının "sadece ahlaken yanlış değil ayna zamanda faydasız" da olduğunu söyledi.
Hague, Pazar günü İstanbul'da yapılacak Suriye'nin Dostları toplantısında, Esad rejimine baskıyı artıracak yeni önlemlerin alınacağından umutlu olduğunu, bunun Kofi Annan tarafından sunulan BM girişiminin şansını da artıracağını söyledi.
İngiltere dışişleri bakanı Beşar Esad'ın şu anda Kofi Annan'ın sunduğu Birleşmiş milletler planını kabul etmeye istekli göründüğünü kabul etti ama rejimin "yaralı Suriye halkını ve kendisine güvenmeyen dünya kamuoyunu ikna etmek için" çaba harcaması gerektiğini söyledi.
Perşembe günü Arap Birliği'nin Bağdat'ta yaptığı toplantıda BM planının biran önce hayata geçirilmesi çağrısı yapılmıştı.
Plan BM gözetiminde ateşkesin sağlanması, Suriye ordusunun muhalefetin elindeki bölgelerin çevresinden çekilmesi ve insani yardıma izin verilmesini içeriyor.
Aynı toplantıda Irak Başbakanı Nuri el Maliki Suriye'de iki taraftan birini silahlandırmanın, "başkalarının savaşını sürdürmek" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.
Suriye muhalefet liderleri şu ana kadar Devlet Başkanı Esad'ın göreve devamına izin veren herhangi bir planı tartışmayı reddettiler.
Muhalifler, Beşar Esad'ın BM barış görüşmelerine katılım için, "terörist" diye nitelediği muhalefete her türlü dış yardımın kesilmesini şart koşabileceğinden kaygı duyuyorlar.