HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İngiltere'de Irak harekatına muhalefet

Irak'a yönelik olası bir askeri harekata karşı görüşler İngiltere'de iki önemli ağızdan daha dile getirilirken, Başbakan Tony Blair, ABD Başkanı George Bush'a destek vermemesi konusunda uyarıldı.

İngiltere'de Irak harekatına muhalefet

İngiltere'nin eski genelkurmay başkanlarından, Lordlar Kamarası üyesi Mareşal Bramall, ABD öncülüğünde Irak'a karşı girişilecek bir askeri harekatın yarardan çok zarar getireceğini ve İngiltere'nin böyle bir harekata destek vermemesi gerektiğini söyledi. Muhalefetteki Liberal Demokratlar'ın dış politika sözcüsü Menzies Campbell da, Irak rejiminin devrilmesi halinde kuzeyde kurulabilecek bir bağımsız Kürt devletine, Türkiye'nin ve İran'ın göstereceği tepkinin hesaba katılması gerektiğine dikkat çekti.
Daha önce de Afganistan harekatı konusunda İngiltere Silahlı Kuvvetleri'nin gücü ve imkanlarının zorlanması konusunda uyarıda bulunan eski genelkurmay başkanlarından Lord Bramall, bugünkü The Times gazetesinde yayınlanan mektubunda, Irak'a yönelik harekatın, iki olası sonucunu hatırlattı. Bunlardan birinin, "Bölgeye huzur ve barış gelmesi, Ortadoğu'da ılımlı yönetimler oluşması ve Ortadoğu sorununun da bir sonuca ulaşması" olabileceğini anlatan Lord Bramall, ikinci sonucun ise "Daha büyük bir öfke ve buna bağlı olarak yükselen terörizm dalgası ile El Kaide'nin saflarına daha fazla insanın katılması" olduğunu anlattı.
İngiltere hükümetinin, bu senaryolardan hangisinin gerçekleşeceğine inandığını bilmek istediğini söyleyen Lord Bramall, mektubunu şöyle bitirdi:
"Amerika, elinde muazzam güç ile kimsenin muhalefeti olmaksızın bu işe kalkışabilir ve askeri açıdan istediklerini gerçekleştirebilir. Ama insan, bir zamanlar, üstelik sertlik yanlısı bir eski İngiliz mareşalin 1956'daki Süveyş krizi sırasında söylediklerini hatırlamadan edemiyor: 'Kuzum, Kahire'ye kadar gitmesine gidelim de.. Benim merak ettiğim şey, orayı alıp da sonra ne halt edeceğiz?"

İngiltere'de üçüncü büyük parti (52 milletvekili) durumundaki Liberal Demokratlar'ın dış politika sözcüsü Menzies Campbell da, The Guardian gazetesinde yayınlanan bir makalasinde, ABD'nin tüm ısrarlarına rağmen, İngiltere hükümetinin böyle bir harekata destek vermeden önce halka doyurucu bir açıklamada bulunması gerektiğini söyledi.

Saddam Hüseyin'in kitle imha silahları üretim kapasitesine ulaştığı kuşkularının araştırılması için, mutlaka Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin devreye sokulması gerektiğini de belirten Campbell, askeri bir harekata girişmenin, "ancak, ileriye dönük belirgin siyasi hedefler olduğu zaman düşünülmesi gerektiğini" de kaydetti.
Hesabın yanlış yapılması halinde, daha karmaşık ve tehlikeli sonuçlar doğabileceğini de söyleyen Campbell şöyle devam etti:

"Ya, Bağdat'taki değişimi bahane edip, Kuzey'deki Kürtler bağımsız bir devlet kurmaya kalkarsa? Türkiye'deki siyasi durum da gözönüne alındığında, Ankara'nın nasıl bir tepki göstereceğini biliyor muyuz? Peki ya İran? Hiçbir şey yapmadan öyle oturacak mı? Bölünmüş bir Irak, bölgede istikrarı artıracak mı, azaltacak mı?"
Liberal Demokrat Parti sözcüsü, bütün bu soruları sorduktan sonra, İngiltere Başbakanı Blair'i, "Halktan ve parlamentodan gelecek tüm soruları açıklıkla ve ikna edici biçimde yanıtlamadan önce bir harekata kalkışmaması" konusunda uyardı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler