HABER

Irak, ABD askerlerini akıl hastası yaptı

Irak, ABD askerlerini akıl hastası yaptı

ŞİKAGO (İHA) - Afganistan ve Irak savaşlarına katılan ABD askerlerinin dörtte birine akıl hastalığı teşhisi konuldu.

ABD'de yayınlanan bir araştırmaya göre ABD hükümetinin finansal olarak desteklediği sağlık merkezlerinde tedavi gören, savaş bölgelerinde görev yapmış eski askerlerin dörtte birine akıl hastalığı teşhisi konuldu. Bu tanılara aile içi şiddet gibi psiko-sosyal bozukluklar da eklendiği takdirde akıl hastası askerlerin oranı yüzde 31'e yükseliyor. Geçen sene de ABD ordusunda faal olarak çalışan askerlerle ilgili benzer bir araştırma yapılmıştı. Ancak emekli askerler için yapılan bu araştırmaya bakıldığında, akıl hastalığı örneklerine bu askerlerde daha çok rastlandığı görülüyor.

Araştırma, ayrıca askerlere en sık konan tanı olarak "travma sonrası stres bozukluğunu" gösteriyor. Askerlerin yüzde 13'ünde bu hastalığa rastlanırken yüzde 6'sında, bunalım ve uyum bozukluğu, yüzde 5'inde ise depresyon ve madde bağımlılığı olduğu belirtiliyor. Araştırmaya konu olan askerlerin yarısından fazlasının 30 yaşından küçük olduğu, yüzde 13'ünün kadın, 3'te birinin ise etnik azınlık gruplara bağlı olduğu bildiriliyor. Yapılan çalışma, en çok 18-24 yaş arası askerlerin risk altında olduğunu, ancak akıl hastalıklarına her alt gruptaki askerlerde karşılaşıldığını gösteriyor.

Birkaç gün önce medyada yer alan haberlere göre, Amerikan ordusunda görev yapmış emekli ve rütbeli askerlerin tedavi edildiği ünlü Walter Reed Tıp Merkezi'nde askerlerin, farelerin ve hamam böceklerinin istila ettiği binalarda tedavi gördüğü ortaya çıkmıştı. Bush yönetimi de bu haberlerin ardından emekli ve terhis edilmiş askerlerin durumlarıyla ilgili olarak "kapsamlı bir gözden geçirme" gerçekleştirileceğini bildirmişti. Ortaya çıkan bu skandal, daha büyük problemleri gözler önüne sermiş, terhis olan askerlerin çoğunun ihtiyaçları olan tıbbi yardımı alamadığı belirtilmişti.

En Çok Aranan Haberler