GAZİANTEP (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Irak'ın Avrupa veya dünyaya açılan kapısının ancak Türkiye olacağını belirterek, "Irak ekonomisi; gelişmek, derinleşmek ve kalkınmak istiyorsa Türkiye'ye ihtiyacı var" dedi. Hisarcıklıoğlu, Musul, Kerkük ve Bağdat'a lojistik depolar kurmaya ve Habur'un modernizasyonunu TOBB olarak yapmaya hazır olduklarını da söyledi.
Gaziantep İş Formu-Irak ile İş Ortaklıkları konulu foruma katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İmam Çağdaş Lokantası'ndaki öğle yemeğinde gazetecilerle bir araya geldi. Hisarcıklıoğlu, gazetecilerin Irak ile ilgili sorularını cevaplandırdı.
Hisarcıklıoğlu, 1991'deki Körfez Savaşı'ndan önce Türkiye'nin Irak'a yaptığı ihracatın, toplam ihracattaki payının yüzde 10 civarında olduğunu hatırlatarak, "Bugün Türkiye'nin toplam ihracatı 50-55 milyar dolar civarındadır. İyi işleyebilirsek Irak'a yapılacak ihracat 5 milyar dolar olur. Bu rakamda geçmiş yıllarda olduğu gibi toplam ihracattaki payın yeniden yakalaması anlamına gelir" dedi.
Irak'ı en iyi bilenlerin Türkler olduğunu belirten Hisarcıkloğlu, Irak'ın batıya açılan kapısının ancak Türkiye olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Irak'ın Avrupa veya dünyaya açılan kapısı ancak Türkiye olur. Onun için Irak ekonomisi; gelişmek, derinleşmek ve kalkınmak istiyorsa Türkiye'ye ihtiyacı var. Bizde diyoruz ki, Irak'ı yine en iyi biz biliriz. Akrabalık ilişkileri ve daha önce yapılmış olan işbirlikleriyle Irak'ı en iyi tanıyan biziz. Irak'a, batıya taşınmasında yardımcı oluruz. Hem de Irak, yeniden imarında acil ihtiyaçları olan tüm malları bu bölgede ancak bizde bulabilir" diye konuştu.
Irak ile iş yapan Türk işadamlarının en büyük sorununun yol güvenliği olduğunu da belirten Hisarcıklıoğlu, "Irak'ta yatırım için en önemli engel yol güvenliğidir. İkinci olarak, bizden giden mallarda fazladan para alınıyor. Ayrıca Türkiye olarak Kerkük, Musul ve Bağdat'ta lojistik depoları kurmaya hazırız. Ama biran önce güvenliğin sağlanması gerekir" dedi.
Irak'ta meydana gelen son olaylara rağmen bölgeyi terk etmeyeceklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Biz ordayız. TOBB'un Ağustos ve Aralık ayında yaptığı anketlerde Türk işadamları, Irak'a yaptıkları ticarette kendi güvenliklerini 6. sıraya koymuş. İşadamlarının birinci sorunları bilgi eksikliğidir. Bilgiye ulaşmakta zorlanıyorlar. Biz zaten bu tip coğrafyalarda iş yapmaya alışığız. Afganistan'da tek başarılı olan biziz. Şuan Irak'ta olan yabancı işadamları arasında Türkler bir numaradır. Başka kimse yoktur. Biz sadece bilgiye ulaşmak istiyoruz"
Irak potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için devletinde üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini savunarak, Irak'a 2. ve 3. kapıların biran önce açılması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Habur'daki kuyruklar en büyük sıkıntıdır. Biran önce Habur'un modernizasyonunun yapılması gerekiyor. Bize versinler, aynen Ipsala'daki gibi modern bir gümrük kapısı yapalım. Giriş ve çıkışlardaki problem azalsın. Bugün, günde yaklaşık 2 bin araç giriş çıkış yapıyor. Bu müthiş bir potansiyeldir ve biran önce 2 ve 3. kapıların açılması gerekiyor" dedi.