SAMSUN (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Dr. Rana Güven, Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğinin güçlendirildiğini belirterek, ülkede bütün çalışanların iş sağlığı güvenliğini sağlayacak yasal hazırlıkların yapıldığını belirtti.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen "İş Sağlığı ve Güvenliği'nin Güçlendirilmesi-İSAG Projesi" kapsamında, Samsun'da Büyük Otel'de gerçekleştirilen "Güvenlik Kültürü" seminerinde "AB Uyum Sürecinde Türkiye'de İşçi Sağlığı Güvenliği ve Güvenlik Kültürü" konulu bir konuşma yapan Dr. Rana Güven, dünyada her yıl 2.2 milyon insanın iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu öldüğünü dile getirdi. Güven, "Dünyada her yıl 270 milyon çalışan, iş kazası geçiriyor. 160 milyon çalışan da meslek hastalıklarına maruz kalıyor" dedi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde her yıl 5 bin 500 kişinin iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle öldüğünü, 75 bin kişinin sürekli çalışamaz duruma geldiğini ve 149 milyon işgünü ile 20 milyar euro maddi kayıp oluştuğunu kaydeden Dr. Rana Güven, "AB'de 19 milyon KOBİ var. Bu KOBİ'lerde 75 milyon kişi çalışıyor, yüzde 42'si ise kadın. Türkiye ise SSK'nın 2003 verilerine göre, yılda 76 bin 668 iş kazası oluyor. 811 kişi hayatını kaybediyor ve 440 kişi meslek hastalığına yakalanıyor. Bu rakamlar bizim yüzkaramız. Çünkü sadece meslek hastalığı sayısının ülkemizde 30 bin olması gerekiyor. Türkiye'de günde 200 iş kazası oluyor. Her gün 3 kişi ölüyor, 6 kişi hiç iş göremez hale geliyor. İş kazalarının yüzde 82'si, ölümlü kazaların yüzde 90'ı KOBİ işletmelerinde gerçekleşiyor. 50 kişiden az işçi çalıştıran işletmelerde 50'nin üzerinde işçi çalıştıranların 2 katı ölümlü kaza oluyor. Çünkü 50'nin üzerinde işçi çalıştıranlar, işletmesinde işyeri hekimi ve iş güvenliği mühendisi bulundurup, kurul oluştururken diğerleri gözden kaçıyor" diye konuştu.
Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği konusundaki olumsuzlukların ortadan kaldırılması için AB tarafından desteklenen Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği'nin Güçlendirilmesi (İSAG) Projesi'nin uygulanmaya başlandığını ve "Güvenlik Kültürü" oluşturmak amacıyla Bursa, İzmir, Adana, Gaziantep, Malatya, Samsun, Konya, Kayseri, Kocaeli ve İstanbul'u kapsayacak etkinlikler planlandığını kaydeden Dr. Güven, "Sağlık ve güvenlik sosyal gelişmenin en temel iki öğesidir. Kişilerin kendi sağlıklarını koruma ve geliştirme, güvenliklerine önem verme bilincine erişmeleri ve sağlığın tüm hayat boyunca sürekliliğinin sağlanması ile arzu edilen sosyal gelişme temin edilebilecektir. AB adaylık sürecinde 4857 sayılı yeni İş Kanunu ve bu kanunla bağlantılı olarak Bakanlığımızca çıkarılmış olan yönetmelik ve tebliğler bu alanda yeni bir dönemin başlangıcıdır. Ancak mevzuat yapmaktan daha önemli olan bunları uygulamak ve uygulayacak tarafları bilinçlendirmektir. Bu nedenle 'Güvenlik Kültürü' oluşturacağız. Güvenlik kültürünü hayata geçirmenin yolu ise sosyal diyalogdur. Danışma, bilgilendirme, katılımı sağlama, birlikte çalışma gibi sosyal diyalog vasıtalarını kullanarak sağlıklı, motivasyonu yüksek ve üretken bir işgücü oluşturmak bir ülkenin sosyal ve ekonomik geleceği açısından temel unsurdur" şeklinde konuştu.
Koruyucu amaçlı İSAG'ın çok bilinçli bir yaklaşım olduğuna da dikkat çeken Dr. Güven, hedeflerinin bütün çalışanların bu kapsama alınması olduğunu ifade etti. Güven, bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun da deklare ettiği gibi yasal hazırlıkların sürdüğüne de değinerek, çağdaş gelişmelerin ve değişimin sürekli izlenmek zorunda olduğunu da sözlerine ekledi.
Samsun'daki "Güvenlik Kültürü" seminerinde İSAG Projesi Lideri Drs. Ing. Paul Huıjzendveld "AB'nde İş Sağlığı Güvenliği ve Güvenlik Kültürü", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Pekşen "İşçi Sağlığı Güvenliği için Politika Oluşturma ve Uygulama" konularında konuştu. Ayrıca, seminer çerçevesinde "İşçi Sağlığı Güvenliği Politikası ve Güvenlik Kültüründe Sosyal Diyalogun Rolü" konulu panel düzenlendi. Paneli Dr. Rana Güven yönetirken, OMÜ Çevre Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ergün, OMÜ Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Canbaz, Samsun TSO Temsilcisi Necmi Alıç ve TÜRK-İŞ 6. Bölge Temsilcisi Adil Aydın konuşmacı olarak katıldı.
Seminer ve panele kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve işçi temsilcileri katıldı.