Eski NATO Genel Sekreteri Lord Robertson, İskoçya'nın bağımsızlığının dünyada belirsizliklerin arttığı bir dönemde Batı için 'dehşet verici' bir durum olacağını söyledi.
Robertson ABD'nin saygın düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, İskoçya'da 18 Eylül'de yapılacak referandumda "Evet" sonucu çıkmasının, dünyanın istikrarını tehdit edeceği uyarısında bulundu.
Aynı zamanda eski İngiltere Savunma Bakanı olan Robertson'a göre, Amerikan yönetimi de İskoçya'nın bağımsızlığı ihtimalinden kaygı duyuyor.
İskoçya kökenli Robertson'a Edinburgh yönetiminden yanıt gecikmedi.
Robertson'ın sözleri "kaba ve çirkin" bulunurken, İskoçya Başbakan Yardımcısı Nicola Sturgeon Brookings Enstitüsü'ndeki konuşmanın üslübunun "kendisini dehşete düşürdüğünü" söyledi."
Oy kullanma yaşı 1618 Eylül'de yapılacak referandumda halka "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu sorulacak.
Referandumda İskoçya'da yaşayan 16 yaşın üzerindeki herkesin oy hakkı var.
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da yaşayan 800 binden fazla İskoçun referandumda oy hakkı yokken, İskoçya'da yaşayan ancak bu bölgeden olmayan 400 bin kişi de referandumda oy kullanabilecek.
Bölgede 2011'de yapılan seçimleri açık farkla kazanan İskoçya Ulusal Partisi bağımsızlıktan yana. İskoçya Yönetimi'nin başında olan partinin lideri Alex Salmond, bağımsızlıklarını ilan etmeleri halinde petrol gelirleri sayesinde dünyanın en zengin ülkelerinden biri olacaklarını söylüyor.
İskoçya yetkilileri bağımsızlık halinde para birimi olarak İngiliz Sterlini'ni kullanmaya devam etmek istediklerini söylüyor.
Bağımsızlığa karşı çıkan İngiltere'nin üç büyük partisi de buna karşı olduklarını açıklamıştı.