HABER

İslami finans forumu yarın başlıyor

İSTANBUL (İHA) - İslami Finans Forumu yarın İstanbul Ceylan Otel'de başlıyor. 3 gün sürecek forumda 1.5 trilyon doları aşan Körfez sermayesinin bugünü ve geleceği masaya yatırılacak.

Forum saat 09.00'da Özel Finans Kurumları Birliği Başkanı ve Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ve Dow Jones İslami Endeksleri Global Direktörü Rushdi Siddiqui'nin açılış konuşmasıyla başlayacak. Forum çerçevesinde düzenlenecek panellere dünyaca tanınmış bilgin ve akademisyenler görüşlerini aktaracak.
Forum, sektör içinde işten-işe organizasyonların galası ve Davos Dünya Ekonomik Forumunun islami finans sektöründeki eşdeğeri olarak görülüyor. Etkinlikte senelik yüzde 15 gibi bir büyümeye erişen ve değerinin 300 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen islami şartlara uygun finansal araçların ve ürünler tanıtılacak ve masaya yatırılacak.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'de senede 2 kere gerçekleşen forum, ilk defa geçen yıl Eylül ayında yapıldı. Forum, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Dow Jones Indexes'in destekleriyle organize ediliyor. Geniş DJ İslami Pazar Endeksi (DJIM-Global), bin 600'dan fazla şirkete ve 9 trilyon dolarlık pazara sahip bulunuyor.
Körfez sermayesinin nerelerde bulunduğu, nasıl kullanıldığı ve gelecekte hangi alanlara ve hangi ülkelere yatırım yapılacağı konularının ele alınacağı İslami Finans Forumu'nda hukuk bilginleri, uluslararası islami finansın zorlukları, düşünceleri ve kuralları ile ilgili tartışma ortamı oluşturacak. Körfez sermayesinin, laik bir gelenek ile bütünleşen Türkiye'deki pazar payını artırmayı hedefleyeceği ve bu büyümenin daha da yükseltilmesi için yeni arayışlar içinde forumda ağırlığını hissettireceği tahmin ediliyor.

50 ÜLKEDEN 60 KONUŞMACI Uluslararası İslami Finans Forumu'na 50'den fazla ülkeden temsilci ve 60'ın üzerinde konuşmacı katılıyor. Konuşmacılar, sermayenin yönü ve petrol fiyatları konusunda önemli konuları irdeleyecek. Forumda, Avrupa Birliği'nde islami finansın geliştirilmesi konusunun yanısıra Batı'da ve Müslüman ülkelerde islami bankaların regülasyonları hakkındaki konular tartışılacak. Forumda ayrıca, islami fon ve İslami bondlar, perakende ve kurumsal islami konut kredisi, oto finansmanı, tüketici finansı ve islami kredi kartları ele alınacak. Petrol fiyatlarının yükselmesi sonucu Körfez'deki özel servet sürekli büyürken, söz konusu sermaye de ABD'den yavaş yavaş yönünü başka alanlara çeviriyor. Yaklaşık 250 milyar dolarlık bölümünün uluslararası finans kuruluşları tarafından yönetilen sermayenin yeni bir büyüme trendi içinde islami yöntemlere bağlı yatırım araçlarına yönelme fırsatı aradığı kaydediliyor. Dünya Ticaret Örgütü'ne göre sermayenin hareketinde özelleştirme ve ekonomik liberalizm ön plana çıkıyor ve özel servetin toplanma yöntemi değişiyor. Sermaye artık hükümdar ve büyük tüccar ailelerin arasında değil, bütün Ortadoğu sathına yayılma özelliği gösteriyor.

FORUMUN SPONSORLARI
Forumun Elmas Sponsoru, National Commercial Bank (Suudi Arabistan). Banka, Bahreyn ve Beyrut'taki aktif şubeleri, 5 uluslararası temsilciliği ve karşılıklı çalıştığı 600'den fazla yabancı banka ile NCB Arap Bankacılık dünyasının en büyük işletmesi olarak faaliyet gösteriyor.
Platin sponsorluk sahibi Oasis Global İletişim (Güney Afrika ve İrlanda) ve HSBC Amanah. Oasis, 2001-2002 yıllarında İslami global varlıkların yöneticiliğinden sorumlu bir kuruluş. HSBC Amanah ise, HSBC Grubu'nun global islami finans bölümü olarak çalışıyor. Amanah, HSBC'yi uluslararası islami finans servis sektörüne katma değer katabilecek bir kuruluş yapabilme amacı ile kuruldu.
Forumun altın sponsoru Bahrain Financial Harbour, 1.3 milyar dolarlık bir sistem olarak çalışıyor. Gümüş Sponsor ise, Unicorn Investment Bank. Bahreyn menşeli ve Bahreyn Reform Ajansı tarafından düzenlenen islami yatırım bankası olarak faaliyet gösteriyor.
Diğer sponsorlar ve sergi katılımcıları da; Kuveyt Türk (Türkiye), Vinson&Elkins (ABD ve BAE), Wafra (ABD), Accpac (BAE), Solidarity (Bahreyn) ve FWU Group (Almanya) şeklinde sıralanıyor.

"EN ÖNEMLİ ORGANİZASYON" Forum Direktörü Chris Mullinger forumu değerlendirirken, "Ticari düşünen, pratiğe odaklanan ve gelişmeyi takip eden, dünyanın en hızlı gelişen bu finans sektörü için bu forum, multi-milyar dolarlık islami finans sektörünün tartışmasız en önemli uluslararası organizasyonudur. Her forumda katılımcılar, yeni gelişmeleri ve olanakları öğrenir, yeni kontaklar ile tanışır, yeni iş kollarını keşfeder ve anlaşmalar yaparlar. Forumun sunduğu benzersiz değer karşısında bir çok katılımcı her foruma katılmak için tekrar tekrar geri döner" dedi.
Forum ile ilgili yorum yapan Dow Jones İslami Endeksleri Global Direktörü Rushdi Siddiqui de forumun zaman içinde dünya islami ekonomik forumu olmayı başardığını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler