BURSA (İHA) - Bursa'da 397 kişi mahkeme kararıyla isimlerini değiştirdi.
Ebeveynlerinin verdikleri isimleri beğenmeyenler soluğu mahkemelerde alıyor. Ailelerinin verdikleri klasik isimleri kullanmak istemeyenler, bunların yerine gündemde olan isimleri tercih ediyor. Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılan imla hataları da, isim sahiplerinin mahkemelik olmasına sebep oluyor. Hakimler basit bahanelerle gelen isim değişikliği taleplerini ise reddediyor. Bursa'daki asliye hukuk mahkemelerine 2004 yılı boyunca toplam 359 kişi isim değiştirmek için müracaatta bulunurken, geçen yıldan devam eden davaların neticelenmesi ile toplam 397 kişi de mahkeme kararıyla yeni isim ya da soy ismine kavuştu.
İsmini değiştirmek isteyen bir kişi ilk olarak Asliye Hukuk Mahkemesi'ne müracaat ederek, "isim tashihi" davası açıyor. Hakim, Emniyet Müdürlüğü ile yapılan yazışmalarla şahsın sabıkasının olup olmadığını araştırıyor. Şahıs sabıkasız ise, davanın görülmesine karar veriliyor. Hakim ismin değiştirilmesi için haklı bir sebep bulamazsa şahitleri dinliyor. Bu da yeterli olmazsa dava reddediliyor. Türk Medeni Kanunu'nun 27 maddesine göre, her Türk vatandaşına 1 kez isim değiştirme hakkı tanınırken, alınan isimlerin ise Türkçe kökenli olması, yabancı olsa bile bunda da haklı bir sebep gösterilmesi gerekiyor.
Mahkemelerde görülen davalarda Şemsiye Kumaş adını, bayan ismi olduğu için Şemsi olarak, Yusuf Kıllı ise soyadının böyle olmasından rahatsız olduğu için Türkyılmaz olarak değiştirdi. Sadet Yılmaz adındaki bir bayan Nüfus Müdürlüğü tarafından eksik yazılan adını Saadet olarak değiştirdi. Ayrıca Yosma Yılmaz ise adını Nuran olarak, Abuzer Bekmez, soy adını Pekmez olarak değiştirirken toplu aile müracaatları da oldu. Büyükhayta ailesinden 4 kişi soyadlarını Ertürk, Yalama soy ismini taşıyan 4 kişilik bir aile de bundan rahatsız olduklarını ifade ederek soyadlarını Ertekin olarak değiştirdi.
Bu arada AB giriş süreci içinde kendilerine Kürkçe eğitim alma hakkı tanınan Kürtler de bunu gerekçe göstererek isim değişikliği için mahkeme kapılarını aşındırdı. Mehmet Tekyıldız, adını Cegerxwin olarak, Sevda Getiren ise Arjin Xweza olarak değiştirilmesini talep etti. Bu kişilerin istedikleri isimlerdeki harfler Türkçe alfabede bulunmadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından reddedildi. Kürt kökenli vatandaşların talep ettikleri, Kürtçe anlamları olan isimler Türk Dil Kurumu tarafından ret edildiği için mahkemece de kabul görmedi. 'x,w,q" gibi yabancı kökenli harfler bulunduran isimler onaylanmıyor.
Öte yandan ismini değiştirenler en çok Orkun, Berk, İlayda, Dilara, Aleyna, Yaren, Açelya, Yağmur, Damla, Belma, Berkant ve Aytuğ gibi isimleri tercih ederken, isim değiştirenlerin çoğunluğunun bayan olmasının da dikkat çektiği bildirildi.