İspanyollar futbol tarihlerinde ilk kez Dünya Kupası'na kavuşmalarını gece boyu kutladı.
İspanya milli takımı, Güney Afrika 2010 finallerinde Hollanda'yı uzatmalarda 1-0 yenerek kupaya ulaştı.
Saldırgan ve elektrikli bir havada geçen maçta toplam 14 sarı kart gösterildi, 0-0 biten 90 dakika ardından uzatmalara geçildi.
Hollanda, 109. dakikada John Heitinger'in kırmızı kart görmesi ile 10 kişi kaldı.
Sonucu belirleyen ise 26 yaşındaki orta saha oyuncusu Andres İniesta'nın 116. dakikada kaydettiği gol oldu.
Böylece İspanya ilk Dünya Kupası'na kavuştu.
Sokaklar sarı kırmızı Maçta son düdüğün çalınması ardından yaklaşık 300 bin kişi İspanya'nın başkenti Madrid'de sarı kırmızı bayraklar ve flamalarla sokakları doldurdu.
Johannesburg'daki karşılaşma kent merkezinde kurulan dev ekranlarda yayınlanırken, ardından düzenlenen kutlamalar da ülkede yakın geçmişte düzenlenen en kalabalık etkinliklerden biri oldu.
İspanya için kupayı kaptan ve kaleci Iker Casillas'ın kaldırmasıyla havai fişekler atıldı, konvoylar caddeleri turladı, Güney Afrika'dan getirilen vuvuzelaların sesi meydanları çınlattı.
Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, zaferi Katalonya'dan getirilen köpüklü şarapla kutladı.
Bu seçim, takımdaki oyuncuların çoğunun kendisinin de desteklediği Barcelona takımından olması ile açıklandı.
Zapatero, kutlamalar sırasında gözyaşlarını tutamadığını, bunun da kendisini şaşırttığını söyledi.
İspanyol lider "120 yoğun dakika yaşadık. Müthiş bir zaferdi. Hepimiz penaltılardan korkuyorduk. Bu kahramanca bir mücadeleydi ve ülkemizin tarihine geçecek" dedi.
Kuzeydoğudaki Zaragoza'dan güneybatıdaki Sevilla'ya ülkenin her yerinde de kutlamalar, sokak partileri vardı.
Barcelona'da atmosfer 24 saatte değişti Bunlar arasında en dikkat çeken ise Barcelona'dakiydi.
Daha Cumartesi günü, 1 milyonu aşkın kişi, Barcelona'da bölgenin İspanya'dan ayrılması aleyhinde alınan bir mahkeme kararını protesto etmek üzere eylem düzenlemişti.
Anayasa Mahkemesi, özerk Katalonya'nın İspanya'dan ayrılamayacağına hükmetmişti.
2008'de Avrupa Şampiyonası'nı kazanmasına dek futbolda uluslararası başarıyı yakalayamayan İspanya Dünya Kupası'nda da hiç çeyrek finalleri geçememişti.
1950'de farklı bir playoff sistemi uygulanan bir Dünya Kupası'nda ise dördüncü olmuştu.
Hollanda'da hüsran Güçlü futbol geleneğine rağmen Dünya Kupası'na hiç ulaşamayan bir diğer ülke olan Hollanda'da ise hayal kırıklığı vardı.
100 bin kişi Amsterdam'da dev ekranlarda maçı izledi. Lahey'de maçın sonunda gözyaşlarını tutamayan taraftarlar birbirlerini teselli etti.
Bu Hollanda'nın final oynayıp kazanamadığı üçüncü Dünya Kupası. Diğerleri ise 1974 ve 1978'teydi.
İspanya turnuvadaki ilk maçını kaybettiği halde kupayı kazanan ilk takım oldu.
Ayrıca, İspanyollar Dünya Kupası'na en az golle ulaşan takım... Yedi karşılaşmalarında sadece sekiz gol kaydettiler.
Ayrıca kaptan Iker Casillas, şampiyona boyunca takımının sadece iki gol yemesini sağlayarak, Kupa'nın en iyi kalecisi seçildi.
David Villa kaydettiği beş golle, Hollanda'dan Wesley Sneijder, Uruguay'dan Diego Forlan ve Almanya'dan Thomas Müller ile şampiyonanın en çok gol kaydeden oyuncularından biri olma onurunu paylaştı.
Ancak Altın Ayakkabı, onlardan daha fazla asist yaptığı için Müller'in oldu.
Urugay'ın yıldız oyuncusu Forlan ise FIFA'nın gazeteciler arasında anket yaparak turnuvanın en iyi oyuncusuna verdiği Altın Top ödülüne layık bulundu.
Karşılaşma öncesinde Soweto'daki Soccer City Stadı'nda gösterişli bir kapanış töreni yapıldı.
Açılışa son anda katılamayan Güney Afrika'nın ilk siyah başkanı Nelson Mandela, kapanış töreninde kalabalığı selamladı.
Maçtan notlar Maçın başında pasa dayalı futboluyla etkili olmaya çalışan İspanya, Hollanda'nın sert savunmasıyla karşılaştı.
14 sarı kartın gösterildiği maçın uzatma dakikalarında rakibini düşüren Heitinga uzatma dakikalarının ilk yarısında kırmızı kartla oyun dışı kaldı.
Her iki tarafın da maçı lehlerine çevirme fırsatı yakaladıkları maçta Sergio Ramos'un elverişli pozisyondaki kafa vuruşu üstten auta giderken, Arjen Robben'in karşı karşıya kaldığı pozisyonda topu ayağıyla kurtaran Cassias takımını geriye düşmekten kurtaran isim oldu.
Oyuna sonradan oyuna giren Fabregas, uzatma dakikalarının hemen başında maçı takımının lehine çevirme fırsatını değerlendiremedi; vuruşunu Hollanda kalecisi Stekelenburg'un sol ayağıyla kurtardı.
Ancak Fabregas uzatma dakikalarının sonlarına doğru ceza sahası üzerinden verdiği pasla İniesta'yı Hollanda kalecisiyle karşı karşıya bıraktı.
Soğukkanlı bir şekilde topu önünde bulan İniesta da bu pası sert bir vuruşla Hollanda kalesine gönderirken ülkesinin ilk kez dünya şampiyonluğuna ulaşmasını sağlayan isim olarak da tarihe geçiyordu.
Gözlemciler ise, Dünya Kupası'nın bir başka galibinin turnuvalara ev sahipliği yaparak prestij kazanan Güney Afrika olduğunu söylüyor.