HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Isparta "gül"ünden vazgeçiyor

Adını tüm dünyaya duyurmayı başaran Isparta gülü, yerini kiraz, vişne veya kayısı ağaçlarına bırakıyor. Isparta'da gül dikim alanları geçtiğimiz 10 yıla göre yaklaşık yüzde 60 oranında azalma gösterdi.

Isparta "gül"ünden vazgeçiyor

Gül üretiminde her yıl dikkate değer bir düşüş gözlenirken, 1990 yılında 3 bin 591 hektar olan gül dikim alanı 2001 yılında bin 591'e kadar geriledi. Bununla birlikte 1990 yılında 19 ton 89 kilogram olan üretim miktarı 2001 yılında ancak 5 ton 811 kilogram olarak gerçekleşti.

Isparta'nın adını duyuran gülünden vazgeçmesindeki en önemli neden ise işçi ücretlerindeki artış, sulanabilir arazilerin çoğalması ve küresel ısınma olarak gösterildi. Şu an çiftçiler söktükleri güllerin yerine, daha fazla gelir getiren kiraz, kayısı, elma ve vişne gibi alternatif tarım ürünleri dikiyor. Kirazın özellikle geçtiğimiz yıl çok fazla gelir getirmesi güllerin sökülmesine neden oldu. Söz konusu meyvelerin yetiştirilmesinin güllerden daha kolay ve ekonomik olduğunu vurgulayan çiftçiler, arazilerin zamanla çoraklaştığını ve bunun güllerdeki verimi düşürdüğünü ileri sürdü.

"AİLE YAPISI KÜÇÜLDÜKÇE GÜL ÜRETİMİ DE AZALDI"

Gül üretiminin çok zor olduğunun altını çizen çiftçiler aynı zamanda aile yapısının zamanla küçülerek 'çekirdek aileye' dönüşmesinin de üretimi olumsuz etkilediğini belirtti. Geniş ailelerin gül üretiminde işbirliği içinde çalıştığını kaydeden çiftçiler "Aile yapısı küçüldükçe gül üretimi de azaldı. İşçi ücretlerinin fazla olması da üretimin büyük oranda düşmesine neden oldu. Bunun yanında global ısınmanın da güllerin sökülmesinde etkili oldu. Gül nemli havaları sever. Hava ısındıkça güldeki yağ oranı düşer. Bu da gülün değerini kaybetmesine neden olur" dedi.

Kaynak: İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler