HABER

İsrail çok üzülecek

Bu habere en çok İsrail üzülecek çünkü İsrail, Lübnan ve Gazze'de kullandığı misket bombasını artık kullanamayacak.

İsrail çok üzülecek

Birleşmiş Milletler (BM), Burkina Faso ve Moldova'nın da sivillere oluşturduğu tehlike nedeniyle eleştirilen misket bombalarının kullanılmasını yasaklayan uluslararası konvansiyona onay verdiğini açıkladı.

Böylece, BM tarafından hazırlanan konvansiyon, planlandığı gibi 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.

Oslo'da imzalaya açıldığı Aralık 2008'den beri konvansiyona 107 ülke imza koymuş bulunuyor. Konvansiyonun yürürlüğe girmesi içinse en az 30 ülke tarafından onaylanması gerekiyordu.

BM'den yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un uluslararası silahsızlanma programındaki çok önemli bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladığı ve "Konvansiyonun kabul edilmesinden sadece 2 yıl sonra yürürlüğe girecek olması, bu korkunç silahlardan dünyanın ne kadar iğrendiğinin bir göstergesidir" ifadesini kullandığı bildirildi.

Açıklamada Ban'ın, ayrıca bütün devletlere gecikmeden konvansiyona katılmaları çağrısında da bulunduğu belirtildi.

Ancak İsrail, ABD, Rusya ve Çin gibi bu bombadan çokça barındıran ülkeler konvansiyonu onaylamayı reddediyor.

Konvansiyonu onaylayan diğer 28 ülke ise şunlar: Norveç, Avusturya, Vatikan, İrlanda, Meksika, Yeni Zelanda, Arnavutluk, Hırvatistan, Laos, Sierra Leone, Zambiya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Japonya, Karabağ, Slovenya, İspanya, Burundi, Lüksemburg, Makedonya, MalaVi, Malta, Nikaragua, Nijer, San Marino ve Uruguay.

ÇOĞUNLUKLA SİVİLLERİ VURUYOR

İlk kez 1943 yılında Sovyetler Birliği tarafından Nazi ordularına karşı kullanılan misket bombasını şu ana kadar aralarında İsrail, ABD ve Rusya'nın da bulunduğu en az 15 ülkenin kullandığı biliniyor.

BM, İsrail'in 2006 yılında Lübnan'da Hizbullah'a karşı 4 milyon adet misket bombası kullandığını açıklamıştı. İsrail'in ayrıca Gazze'de de bu silahtan kullandığı bildirilmiş, ancak Tel Aviv yönetimi iddiaları reddetmişti.

Uluslararası Engelliler isimli sivil toplum kuruluşu, geçmişte Çeçenistan, Kosova, Iraq, Afganistan ve Kamboçya'da da kullanılan misket bombasının kurbanlarının yüzde 98'inin sivil olduğunu ve bunların üçte birinin çocuklar olduğunu açıkladı.

Salkım bombası olarak da adlandırılan misket bombası, “bomba içinde bomba” olarak biliniyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak edince içindeki misket büyüklüğündeki minik bombacıklar dağılarak çevreye saçılıyor ve arka arkaya patlıyor. Etki alanı geniş olduğundan verdiği zayiat da büyük oluyor.

En Çok Aranan Haberler