HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşsizliğe 6 aşamalı proje

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), milyonlarca işsiz insanın yaşadığı Türkiye'de istihdam sorununu hazırladığı altı aşamalı bir proje ile aşmayı planlıyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli tarafından hazırlanan 'İstihdamın Arttırılmasına İlişkin Öneriler Raporu', partinin seçim beyannamesine de konulacak. İşsizler kervanına her yıl katılan milyonlarca insana iş imkanı sağlamak amacıyla oluşturulan proje kapsamında altı ayrı öneri getiriliyor.

Gedikli'nin hazırladığı projeye göre ilk olarak istihdamı özendirici vergisel tedbirler alınacak. Proje çerçevesinde, çalıştırılan işçi sayısıyla orantılı olarak gelir ve kurumlar vergisi oranlarında indirime gidilecek. Teşvik belgesine bağlanan yatırım harcamaları çerçevesinde sağlanan yatırım indirimi üzerinden alınan yüzde 19.8 oranındaki gelir vergisi stopajı yüzde 5 seviyesine indirilecek. İşçi ücretleri üzerinden kesilen stopaj oranı düşürülecek. Ücret ödemeleri üzerinden hesaplanan damga vergisi kaldırılacak. Asgari ücret vergi dışı bırakılacak. İhbar ve kıdem tazminatları için ayrılan karşılıkların vergi uygulamasında gider yazılmasına izin verilecek. Personele verilen ayni yardımların vergi dışı bırakılması sağlanacak. İhracat hasılatı üzerinden teşvik mahiyetinde gelir ve kurumlar vergisi indirimi uygulamasına gidilecek.

'İŞSİZLİK SİGORTASI SİSTEMİ GELİŞTİRİLECEK' İstihdamı özendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde de birtakım iyileştirmeler öngören projeye göre, işsizlik sigortası sistemi geliştirilecek. Bu kapsamda kıdem tazminatı ve ihbar tazminhatı uygulamalarının müteşebbise yüklediği ağır yükün hafifletilmesi öngörülüyor. SSK primlerinin işverene yüklediği maliyeti azaltıcı tedbirler de gündeme getirilecek.

'KOBİ'LERİN HİSSELERİNİ HALKA ARZ EDEBİLECEĞİ MAHALLİ MENKUL KIYMET PİYASALARI KURULACAK' Projenin üçüncü ayağını 'finansal destek' oluşturuyor. Yeni istihdam alanlarının oluşturulması için müteşebbislere finansal destek sağlanacak. Bankacılık sistemine sınai yatırımlarını destekleyecek bir yapı kazandırılacak. Bu kapsamda bankaların topladıkları mevduatların belirli bir yüzdesinin sınai yatırımların finansmanında kullanılması mecburiyeti öngörülüyor. Proje bazında kredi sağlanmasına yönelik bankacılık uygulamaları geliştirilecek. Teminat olarak gayrimenkul ve benzeri servetleri kabul eden anlayıştan vazgeçilecek. Belirli alanlarda ve bölgelerde sağlanacak kredilerde sübvanse sistemi geliştirilecek. Halk Bankası'nın küçük ve orta ölçekli sınai yatırımlarının finansmanındaki rolü geliştirilecek. Bankacılık sisteminde uzun vadeli yatırım kredileri özendirilecek. Leasing yöntemi ile fabrika ve fabrika arsası yatırımlarının önünü açacak vergisel tedbirler alınacak. Bu yolda leasing firmalarına leasing yolu ile sattıklardı sınai gayrimenkullerin amortisman oranlarını kira süresine göre tespit edebilme imkanı tanınacak. Küçük ve orta ölçekli firmaların hisselerini halka arz edebilecekleri mahalli menkul kıymet piyasaları kurulacak. Risk sermayesi gibi alternatif finansman yöntemleri geliştirilecek. İhracat bedeli dövizlerin sadece bankalara satış zorunluluğu kaldırılacak.

'ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE VERGİSEL VE FİNANSAL DESTEK SAĞLANACAK'
Projeye kapsamında yatırım bölgelerinin gelişmesi yolunda adımlar da atılacak. Buna göre, serbest bölgelerde gerçekleştirilecek yatırımlar desteklenecek. Organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilen yatırımlar için ek vergisel ve finansal destek sağlanacak. Bu bölgelerde altyapı tamamiyle sanayiciler tarafından gerçekleştirilecek. Endüstri Geliştirme Bölgeleri Kanunu çerçevesinde kurulması öngörülen bölgelerin hayatiyet kazanabilmesi için gerekli idari düzenlemelere hız verilecek.

'BEYAN ESAS HALE GETİRİLECEK' Proje ile yatırımcının önündeki bürokratik engellerin de en aza indirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, 'elektronik devlet' projesi hayata geçirilecek. Beyan esas hale getirilecek. Aksi sabit oluncaya kadar beyan doğru kabul edilecek. Kamu yöneticileri eğitimden geçirilecek ve girişimcileri potansiyel suçlu gören anlayıştan vazgeçilecek. Vergi idaresi otomasyona geçirilecek. Her ay verilen 3, bazı aylar 5 ayrı beyanname verilmesi uygulamalarından vazgeçirilecek. Şirket kuruluşları basitleştirilecek. İhracat işlemleri basitleştirilecek.

'YABANCI SERMAYE TEŞVİK EDİLECEK' Proje çerçevesinde ayrıca, yabancı sermayeli yatırımlar teşvik edilecek. AK Parti, yabancı sermayeli yatırımların arttırılabilmesi için endüstri geliştirme bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgelerinin uygun tarzda geliştirilmesinden yana. Yabancı sermaye izinlerinin hızlandırılması gerektiğini savunan parti, yabancı sermayeli kuruluşların vergilendirilmesinde uluslararası muhasebe standartlarının öngördüğü ilkelere riayet edilmesini istiyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler