Ankara (AA)- İŞKUR'un yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da 1 yıllık dönemde istihdamın yaklaşık yüzde 1 artması bekleniyor. En çok güvenlik görevlisi, kasiyer, beden işçisi ile diğer satıcılar, tezgahtarlar ve satış reklamcıları mesleklerinde istihdam artışı öngörülüyor.
İŞKUR, iş gücü piyasasındaki mevcut durumu ve değişmeleri tespit ederek, bunların iş gücü ihtiyacı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla "İşgücü Piyasası Araştırması" gerçekleştirdi. Bu çerçevede, 15 Ekim-30 Kasım 2007 tarihleri arasında, Türkiye'de 81 ilde 50 ve daha fazla kişi istihdam eden tüm kamu ve özel iş yerlerinde anketler uygulandı. İstanbul'da 50 ve daha fazla kişi istihdam edilen 4 bin 541 iş yerinden yüzde 64,1'ine karşılık gelen 2 bin 909'unda anket çalışması yapıldı.
Araştırma sonunda hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması İstanbul İli Sonuç Raporu'na göre, İstanbul'da çalışanların yüzde 14,5'i gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri, yüzde 12,3'ü tekstil ve tekstil ürünleri imalatı sektöründe çalışıyor. Çalışanların yüzde 70'ini erkekler, yüzde 30'unu kadınlar oluşturuyor.
Erkeklerin yüzde 15,2'si gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri, yüzde 11,5'i toptan ve perakende ticaret sektöründe istihdam ediliyor. Kadınların yüzde 16,2'si tekstil ve tekstil ürünleri imalatı sektöründe çalışıyor. Ayrıca kadın istihdamı gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri, mali aracı kuruluşların faaliyetleri ile toptan ve perakende ticaret sektörlerinde yoğunlaşıyor.İl genelinde 50 ve daha fazla kişinin istihdam edildiği iş yerlerinde, tekstil ve tekstil ürünleri imalatı sektörü ağırlıkta bulunuyor.
Çalışanlar, büro memuru (genel) ve beden işçisi (temizlik-genel) mesleklerinde yoğunlaşıyor. Erkekler en fazla beden işçisi (temizlik-genel), kadınların ise en fazla büro memuru (genel) mesleklerinde çalışıyor.
Açık işlerde ilk sırada erkek çalışanların yoğun olduğu beden işçisi (genel) mesleği geliyor. Açık işlerin yüzde 12,3'ü bu meslekte bulunuyor. Ayrıca pazarlama ve güvenlik alanlarında açık işlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Açık işlerin yüzde 1'i inşaat, yüzde 38'i sanayi, yüzde 61'i hizmetler sektöründe yer alıyor.