HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul'un trafik yoğunluğuna ilginç çözüm

16. şehir içi insan taşımacılığı komitesinin İstanbul'un trafik yoğunluğuna yönelik çözüm önerisi.

İstanbul'un trafik yoğunluğuna ilginç çözüm

İstanbul Ticaret Odası bünyesinde çalışan komitenin hazırladığı rapor trfik sıkıntısı çeken İstanbul için ilginç çözümler sunuyor. İşte komitenin sözkonusu raporu:

"İstanbul ilinin trafik yoğunluğunu, her gün saat 08.30 da işlerinde ve okullarında olmak için aynı saatte sokağa çıkan insanlar oluşturmaktadır.

Hal böyle olunca ve olmaya devam ettiği sürece İstanbul’un hızlı ve sorunsuz ulaşımı için yapılacak tüm yatırımlar maalesef yetersiz ve yavaş kalmaktadır, kalacaktır da.

Çözüm,
Eğer toplumun iş başlangıç ve çıkış saatleri düzenlenirse İstanbul ili yatırım yapmadan, beklemeden, mevcut yol ve araç kapasitesi ile fevkalade tatmin edici çözüme kavuşacaktır.

Bir tasnif yapıldığında, İstanbul ili, İşçiler, Memurlar, özel sektör çalışanları ve öğrenciler olarak 4 başlıkta gruplanabilir. Yapılacak düzenlemede;

**- İşçiler, sabah 06.00 de işbaşı yapmalı. 15.00 de paydos etmeli.

- Memurlar, sabah 07.00 de başlamalı, 16.00 da paydos etmeli.

- Okullar, sabah 08.00 da başlamalı 15.30 da paydos etmelidir.

- Özel sektör, sabah 08.45 de başlamalı 17.30 de paydos etmeli

- Üniversiteler, sabah 10.00 da başlamalı.**

Bu sayede, ulaşımın yoğunluğu zamana yayılacağından trafik akış hızı artacak, hızlı bir şekilde gidilecek yere varılacağından trafik yoğunluğu azalacaktır.

Önerinin diğer yansımaları ise;

a) Daha erken paydos ettiği için ve daha az zamanını trafikte harcayan, günü daha verimli yaşayarak geçiren ve ailesiyle daha fazla ilgilenme fırsatı bulan, sosyal açıdan mutlu bir çalışan grubu ortaya çıkacaktır.

b) Mevcut toplu taşıma araçları farklı grupların birden fazla servislerini yapabileceği için kazanç artacak, birim başına ulaşım ucuzlayacaktır.

c) Ulaşım için trafikte geçirilen süreler kısalacağından, toplu ulaşım araçlarının yoğunluğu azalıp, ulaşım hızı artacaktır. Dolayısıyla tercih edilme oranı yükselecektir.

d) Trafikte dur-kalk lar azalacak ve trafik akışı hızlanacak, akaryakıt sarfiyatları inanılmaz ölçekte düşecek, milli ekonomiye önemli bir katkı sağlanacaktır.

e) Araç yıpranmaları azalacak, yedek parça ve diğer giderlerde önemli bir tasarruf ortaya çıkacaktır.

f) Gidilecek yerlere kısa sürede varılacağından Trafikte geçirilen saatler kısalacak insanların araçlarda kalma süreleri azalacaktır ve dolayısıyla toplu taşıma araçlarına ilgi artacak".

Express


En Çok Aranan Haberler