Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), yeni anayasaya ilişkin tartışmaların, toplumsal gerginliği artırdığı, ekonomik ve sosyal açıdan yıpratıcı bir dönem başlattığı ve asıl sorunların geri plana atılmasına yol açtığını savunarak, konunun bugün için gündemden çıkarılmasını istedi. Bunun yerine ekonomik ve sosyal reformlara öncelik verilmesini isteyen TİSK, Atatürk ilke ve devrimlerinden vazgeçilemeyeceği uyarısında da bulundu.
TİSK Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, seçimlerde yüzde 46.6 oy alan AKP'nin kurduğu 60. hükümetin programının, içerdiği politika ve tedbirler dolayısıyla TİSK tarafından olumlu karşılandığı hatırlatılırken, Anayasa tartışmalarının ise bunu gölgelediği ifade edildi. TİSK açıklamasında, "Anayasa değişiklikleri konusunda diyalog ve uzlaşma sağlanması gereği, Hükümet Programında belirtilmesine rağmen, Anayasa değişiklik çalışmalarının gündeme gelmesiyle birlikte, Türkiye toplumsal gerginliklerin giderek tırmandığı, ekonomik ve sosyal açıdan son derece yıpratıcı bir sürece girmiştir" denildi.
"HEM YÖNTEM HEM DE ZAMANLAMA DOĞRU DEĞİL"
Yeni bir Anayasa yapılmasının hem yöntem, hem de zamanlamasının doğru olmadığı görüşünü dile getiren TİSK Yönetim Kurulu, "Toplumsal Sözleşme" niteliği taşıyan belgeler olan anayasaların, toplumun tümünü çok uzun vadeli biçimde ilgilendirmesi ve bağlaması nedeniyle, herhangi bir yasa gibi, parlamento çoğunluğuyla oluşturulamayacağını bildirdi. Anayasanın, iktidarı, muhalefeti, sivil toplum kuruluşları, üniversiteleri başta olmak üzere toplumun tümü tarafından özümsenmesi ve paylaşılması gerektiğine işaret eden TİSK, Anayasa değişiklik çalışmalarının da "toplumsal uzlaşma belgesi" niteliğine uygun tarzda yapılması gereğine işaret etti.
"TANSİYONU YÜKSELTMEK RİSKLİ"
Uluslararası camiada ekonomik durgunluk senaryolarının ön plana çıktığı, Türk halkının da siyasi, sosyal ve ekonomik istikrar istediği vurgulanan TİSK açıklamasında, "Hal böyle iken, yeni Anayasa tartışmalarını gündemin ilk sırasına alarak toplumsal tansiyonu yükseltmek, söz konusu talep ile uyuşmadığı gibi, sosyal ve ekonomik bakımdan önemli riskler de taşımaktadır" denildi. Açıklamada, hükümetin güç ve enerjisini, işsizlik- istihdam, büyüme, yatırım, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi konulara vermesi istendi.
ATATÜRK İLKELERİ UYARISI
TİSK Yönetim Kurulu'nun, "sivil anayasa-askeri anayasa" tartışmalarını da anlamsız bulduğu ifade edilen açıklamada, 1982 Anayasası, kabul edildiğinden bugüne, tam 13 kez tadil görmüş ve 11 maddesinde birden fazla olmak üzere 65 maddesi değiştirilmiştir" denildi. Atatürk ilke ve devrimlerinden vaz geçilemeyeceği vurgusu yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Yeni bir Anayasa yapılmasına ilişkin çalışmalar bugün için Türkiye'nin gündeminden çıkarılmalı; Hükümetimiz, Ülkemizi 21. Yüzyıla taşıyacak ekonomik ve sosyal reformlara öncelik vermelidir. Anayasa değişikliklerinin zamanlaması ne olursa olsun, vazgeçilmez gördüğümüz temel felsefe, Anayasamızın Atatürk ilke ve devrimleri ile hedeflerine dayanması gerektiğidir."
ANKA