ROMA (İHA) - İtalya'da yapılan seçimlerden galip ayrılan Romano Prodi ve yeni hükümeti, göreve başladı. Yeni hükümetteki kadın üyelerin sayısı az bulunurken, eski hükümetten kalan bazı planların iptal edileceğinin açıklanması çeşitli eleştirilerin ortaya çıkmasına neden oldu.
İtalya'nın yeni hükümeti, bugün meclis binasında yapılan yemin törenin ardından işbaşı yaparken, muhalif kanat ve Prodi'ye destek veren çevreler, yeni hükümete ilişkin eleştirilere başladı. Devlet Başkanı Giorgio Napolitano'nun huzurunda yemin eden 25 üyeli yeni İtalya hükümetinde 6 kadın bakan bulunuyor. Bu sayının geçmiş hükümetlerdeki orana nazaran artış kaydetmesi desteklenirken, yine de yetersiz olduğu vurgulanıyor. Prodi'nin seçim kampanyaları sürecinde 8 kadın bakanın kabinede yer alacağına ilişkin vaadlerini yerine getirmediğini belirten Prodi destekçileri, İtalya'nın erkek hegemonyasındaki politikasının değişmesi gerektiğini yönündeki eleştirilerini dile getirdi. Bu arada hükümetin kadın üyelerine verilen bakanlıkların da 2. derecede önemli olduğu ve daha üst düzeydeki bakanlıkların verilmesini beklediklerini dile getiren Prodi destekçileri, "Kadınlar halen kenara itilmiş konumda. Biz hiçbir zaman eğitim bakanlığında bir kadını göremedik" ifadesini kullandı.
Öte yandan yeni Ulaştırma Bakanı Alessandro Bianchi'nin "Yeni hükümet, önceki hükümetin planlarına itibar etmeyecektir" şeklindeki açıklaması, muhalefetin eleştirilerine neden oldu. Dünyanın en uzun suspansiyonlu köprü projesi olarak hazırlanan 'Messina Köprüsü Projesi'nin iptal edildiğini ifade eden Bianchi, muhafazakar Silvio Berlusconi'nin projesini "İtalya'da son 100 yılın en faydasız ve işe yaramaz projesi" olarak niteledi. Sicilya ile Messina'yı birbirine bağlaması planlanan köprü için Berlusconi, "Berlin, Münih ve Palermo Avrupa transit ağının önemli bir parçası olacak" ifadesini kullanmıştı. Projenin bu yılın 2. yarısında başlaması bekleniyordu.