İSTANBUL (ANKA) - İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, anayasaların siyasetçiler tarafından değil yansız bilimadamları tarafından yapılması gerektiğini savunarak, "Ben doğrusu bu sivil anayasayı hiç içime sindiremiyorum. Bugüne kadar yapılan anayasalar başka bir anayasa mıydı? Hepsi sivil anayasaydı. Anayasa mutlaka yansız ve bilimselliği dayanan, geniş kapsamlı bilim adamları tarafından yapılmalı. Siyasetin dışında olmalı, siyasi bir tandansa yandaş olmamalı" dedi.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Parlak, düzenlediği basın toplantısında İstanbul Üniversitesi Senatosu'nun yeni anayasa tartışmalarına ilişkin görüşlerini açıkladı. Yeni anayasa taslağına ilişkin yapılan çalışmaları medyadan öğrendiklerini ifade eden Prof. Dr. Parlak, Senato'nun bugün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda, konuya ilişkin bir duyuru metni hazırlandığını belirtti. Prof. Dr. Parlak, daha sonra toplantıyı izleyen basın mensuplarına duyuru metnini okudu.
LAİKLİK VE ATATÜRKÇÜLÜK VURGUSU
Yeni anayasa çalışmalarının İstanbul Üniversitesi tarafından büyük bir dikkatle izlendiğinin dile getirildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"-Bir ulusun anayasasının o ülkenin hukuki, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatını ve geleceğini ne kadar çok etkilediği bilimsel bir gerçektir. Ulusal bütünlük ve beraberliğimiz için, her türlü bölücü, yıkıcı akımlara, dışarıdan gelebilecek her türlü tehdide ve politik baskılara karşı koyabilmek için bu anayasa ayrı bir önem taşımaktadır.
-Bu anayasanın Türk ulusunu geleceğe taşıyabilmesi, Atatürk ilkelerini, laikliği, cumhuriyet kazanımlarını tartışmasız bir şekilde temele alması ile sağlanabilir. Çünkü bu değerler, Türk ulusunun tarihi milli ve manevi değerleri ile birlikte çağdaş Türkiye'nin vazgeçilmez unsurlarıdır, geleceğimizin teminatıdır.
-Türk ulusunun cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte, laikliği ve Atatürk ilkelerini milli ve manevi değerlerimizle bir arada yaşadığını, onları yaşattığını ve birbirleriyle kaynaştırdığını hiç kimse görmemezlikten gelemez.
-Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin, milli birlik ve bütünlüğümüzün teminatı olduğu hiçbir şekilde gözden uzak tutulamaz. Bu yüzden de Türk ulusuna ait tüm değerler bu Anayasa içinde mutlaka korunmalıdır.
-TBMM'nin anayasa çalışmalarında yukarıda belirtilen ilkelerin egemen olması en içten dileğimizdir. Bu hedeflerden sapmak, ülkemizin geleceği için son derece tehlike olacaktır. Böyle bir tehlikeye tüm gücümüzle ve hiç tereddüt etmeden karşı çıkacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz."
"ANAYASA'YI SİYASETÇİLER DEĞİL, BİLİMADAMLARI YAPMALI"
Prof. Dr. Parlak, duyuru metnini okumasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, anayasaların siyasetçiler tarafından değil yansız bilimadamları tarafından yapılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Parlak, "Ben doğrusu bu sivil anayasayı hiç içime sindiremiyorum. Bugüne kadar yapılan anayasalar başka bir anayasa mıydı? Hepsi sivil anayasaydı. Anayasa mutlaka yansız ve bilimselliği dayanan, geniş kapsamlı bilim adamları tarafından yapılmalı. Siyasetin dışında olmalı, siyasi bir tandansa yandaş olmamalı" diye konuştu.
"SİYASETLE İLGİLENMİYORUZ, ÖNERİ SUNUYORUZ"
Siyasetle ilgilenmediklerini, yalnızca yeni anayasaya ilişkin birtakım önerilerde bulunduklarını vurgulayan Prof. Dr. Parlak, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakultesi'nin Türkiye'deki en köklü Hukuk Fakultesi olduğunu, talep gelmesi halinde üniversitenin uzman öğretim üyelerinin anayasa çalışmalarına her türlü desteği vereceğini kaydetti.
Prof. Dr. Parlak, yeni Anayasa taslağında üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan maddeler olması halinde ne tepki vereceklerine ilişkin bir soruya ise, şu yanıtı verdi:
"Henüz ortada inceleyebileceğimiz bir taslak bulunmuyor. Bizim başörtüsü ile sorunumuz yoktur. Bu ülkenin de başörtüsü ile sorunu yok, türbanla sorunu var. Bu ülkenin Kürtle sorunu yok, Kürtçü ile sorunu var. Bu ülkenin dinle sorunu yok, dinci ile sorunu var. Biz demokratik, hukuk devletine inanıyoruz. Demokratik hukuk devletinde hukuk ne diyorsa o yapılır. Yeni anayasanın laik demokratik devletin, cumhuriyetin kazanımları ile örtüşecek resimler içermesi gerekir."