LEFKOŞA (İHA) - KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın davetlisi olarak bu sabah KKTC'ye gelen Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve beraberindeki heyeti kabul etti.
KKTC Başbakanı Soyer, Kıbrıs sorununda çözümsüzlük devam ettiği sürece Türkiye Cumhuriyeti'nin 1960 Garanti ve İttifak Anlaşmaları'ndan doğan uluslararası yükümlülük ve sorumluluklarının, sadece Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin değil, adanın bütününün uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş statüsünü korumaya dönük olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununa karşılıklı, kabul edilebilir ve adil bir çözüm arayışı içerisinde olunan bugünlerde tarafların birbirlerine öfke saçmasının bir anlamı olmadığına işaret eden Soyer, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın ziyareti nedeniyle Güney Kıbrıs'tan yükselen seslere, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye'nin, geçmişte Yunanistan Genelkurmay Başkanı'nın Güney Kıbrıs'ı ziyareti sırasında gösterdiği 'doğal tepkiyi' gösterme tavsiyesinde bulundu. Türkiye'nin 1960 Garanti ve İttifak Anlaşmaları çerçevesinde Kıbrıs'a sadece 1974'de müdahale etmediğini, ilk müdahalenin Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1963'deki Rum saldırılarına karşı yapıldığını anımsatan Soyer, ikinci müdahalenin 1964'de Erenköy'de, üçüncü müdahalenin ise 1967'de Geçitkale ve Boğaziçi saldırıları sırasında yapıldığını anlattı.
Soyer, 'Kıbrıs Rum Elen Cumhuriyeti' ilan ederek Enosis hedefiyle yapılan darbe sonrasında ise Kıbrıs Barış Harekatı'nın gerçekleştirildiğini belirtti. Soyer, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye'nin, iki kurucu devletin eşitliğine ve ortak idarede siyasal eşitliğe dayalı, 1960 Garanti ve İttifak Sistemi içerisinde BM parametrelerinde adil ve kalıcı bir çözüm aradığını söyledi. Türk tarafının bunu büyük bir sağduyuyla görüşme sürecinde arayacağına işaret eden Soyer, görüşmelerin sağlıklı ve yaşayabilir bir
çözüm getirmesini arzuladıklarını belirtti. Soyer, "Bizim kimseye kendimizi kanıtlamaya ihtiyacımız yoktur. Çünkü Kıbrıs Türk halkı en son 24 Nisan 2004'de kendini kanıtlamıştır. Görev, kalıcı ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm için Kıbrıs Rum tarafına düşmektedir. Hem Kıbrıs Türkü hem Kıbrıs Rum'u hem Türkiye, hem Yunanistan barış ve işbirliği süreçlerinin gerçekleşmesi için elimizden gelen gayreti birlikte göstereceğimiz inancındayım. Bundan sonraki süreçte de gerek KTBK, gerekse GKK ile Kıbrıs Türkü'nün güvenliği, ekonomik gelişmesi ve sağlıklı ilerlemesi için mevcut işbirliğimizi ileriye götüreceğimizi vurgulamak isterim" diye konuştu.
Büyükanıt da, KKTC'nin maruz olduğu izolasyon politikasını, burada yaşayan insanlara karşı zulüm olarak gördüğünü söyledi. Büyükanıt, "İnsan haklarından bahsedenler, esas Kıbrıs Türkü'nü izole etmek suretiyle insan haklarını ihlal ediyorlar. Buna kesin olarak inanıyorum. Umut ederim, en kısa zamanda bunlar kalkar ve Kıbrıs Türk halkı layık olduğu şeylere kavuşur" dedi. Herkesin arzu ettiği adil ve kalıcı barışın nasıl kalıcı ve adil olabileceğinin içini iyi doldurmak gerektiğini vurgulayan Büyükanıt, bu kavramların gerek Kıbrıs'ta, gerek Türkiye'de kamuoyuna iyi anlatılması ve açıklanması gerektiğini de söyledi.
Konuşmaların ardından Başbakan Soyer ile Orgeneral Büyükanıt, karşılıklı olarak birbirlerine anı tabağı sundu. Kabulde, KTBK Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile Başbakanlık Müsteşarı Doğan Şahali de hazır bulundu.