HABER

Japonya Fukuşima'daki sızıntı için soruşturma başlatıyor

Japonya hükümeti depremden büyük hasar gören ve reaktörlerinden radyasyon sızıntısı başgösteren Fukuşima nükleer enerji santralinde soruşturma başlattı. Deprem ile hemen ardından oluşan tsunamide ölenlerin toplamıysa 10 bin kişiye yükseldi.

Japonya hükümeti depremden büyük hasar gören ve reaktörlerinden radyasyon sızıntısı başgösteren Fukuşima nükleer enerji santralinde soruşturma başlattı.

Fukuşima santralini işleten TEPCO şirketi, reaktörlerden birinde bulunan suda tehlikeli düzeyde radyasyon düzeyine rastlandığını; bunun da reaktörün çekirdeğinin hasar görmüş olması olasılığını artırdığını açıkladı.

Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima Daiçi santralindeki 3 numaralı reaktörde radyasyon düzeninin normalin 10 bin katı olduğunun görülmesi üzerine, sızıntıya neyin yol açtığını belirlemek için yoğun çalışma yapıldığını bildirdi.

Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu, reaktörün hasar görmüş olabileceği görüşünü tekrarladı ancak bundan daha ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

Kyodo haber ajansı, reaktördeki çekirdeğin çatlamış olabileceği yönündeki görüşleri reddetti.

Daha sıkı önlemler alınacak

Fukuşima nükleer enerji santralinde yüksek düzeyde radyasyona maruz kalan iki görevli, dün hastaneye kaldırılmıştı.

Söz konusu görevlilerin gereken korumaya sahip çizmeleri giymedikleri ve radyasyon alarmını dikkate almadıkları belirlendiği için, hükümet santralde yeni güvenlik önlemlerini yürürlüğe soktu.

Hükümet hala nükleer santralin 20-30 km. yakınında yaşamaya devam eden insanlardan gönüllü olarak evlerini terketmelerini istedi. Şimdiye dek yöre halının evlerinden çıkmamaları tavsiye ediliyordu.

Hükümet sözcüsü Edano, "Yöre sakinlerinin gönüllü olarak evlerini tahliye etmeleri arzu ediliyor. Radyasyon düğzeyi daha da yükselirse, hükümet bölgenin boşaltılması için karar alabilir." dedi.

Depremden etkilenen Fukuşima Daiçi nükleer enerji santralinde ise, yayılan buharın kaynağını bulma çalışmaları sürüyor. Söz konusu buharın, bölgede yetişen besin maddelerini ve suyu etkilemesinden korkuluyor.

Mühendisler 6 reaktörlü Fukuşima Daiçi santralinde soğutma işlemleri için şart olan jeneratörleri yeniden çalıştırabilmeyi umuyorlar.

Fukuşima Daiçi santralini işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi, santralin tamamen soğutularak kapatılmasının bir ayı bulabileceğini belirtiyor.

Bir TEPCO sözcüsü, AFP ajansına verdiği demeçte, "Hala santralde meydana gelen hasarı saptama süreci içindeyiz. Dolayısıyla soğutma çalışmalarının ne zaman başlatılabileceğine ilişkin bir takvim vermek mümkün değil." dedi.

Tokyo'daki su şebekesinde radyasyon düzeyi düşmüş olmakla birlikte ülkenin kuzeyindeki bölgelerde hala yüksek düzeyde seyrediyor.

Bu arada Tokyo'dan kalkan bir uçakla Çin'e giden iki Japon turist, yüksek düzeyde radyasyona maruz kaldıkları için hastanede tedavi altına alındı. Japon turistlerin Fukuşima santralinden 240 km. ötesinden geldikleri için nasıl olup da radyasyona maruz kaldıkları anlaşılamadı.

Çin Haber Ajansı da, Japonya'dan Şiamen limanına gelen bir gemide normalin üzerinde radyasyon düzeyi saptandığını duyurdu.

Son bilanço: 10 bin ölü

Öte yandan Japonya güvenlik yetkilileri, 11 Mart'ta meydana gelen deprem ile hemen ardından oluşan tsunamide ölenlerin toplamı 10 bin kişiye ulaştığını; 17 bin 440 kişinin hala kayıp olduğunu; 2 bin 775 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Japonya'da 9 büyüklüğündeki depremin birçok yerleşim merkezini yok etmesi ardından, yaklaşık 250 bin kişi hala evsiz, yiyecek, su ve barınak yetersizliği çekiyor.

Bu arada, tsunamiden büyük zarar görmüş olmakla birlikte, kuzeydoğu Japonya'daki 15 limandan 12'si yeniden faaliyete başladı.

Deprem ve ardından gelen tsunami, Japonya'da en az 18 bin evin tamamen yıkılmasına, 130 bin evin hasar görmesine yol açtı.

En Çok Aranan Haberler