Rusya lideri Dimitri Medvedev'in, aidiyeti tartışmalı Kuril Adaları'nı yaptığı ziyaret, Rusya ve Japonya arasında diplomatik gerilimin artmasına neden oldu.
Adalar üzerindeki aidiyet tartışması 2.Dünya Savaşı'ndan beri sürüyor
Medvedev adaları ziyaret eden ilk Rusya Federasyonu lideri oldu. Medevedev ziyareti sırasında adaların en büyük ikinci kenti olan Kunaşir'e getti ve burada halka daha çok yatırım sözü verdi.
Ziyaret üzerine, taraflar birbirlerinin büyükelçilerin açıklama yapmak üzere bakanlıklara çağırdı. Japonya Başbakanı Nato Kan ziyareti 'üzücü' diye tanımladı ve Rusya Büyükelçisi açıklama yapması için Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Adaların kendilerine ait olduğunu vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise , Tokyo yönetiminin gösterdiği tepkinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Rusya'da 'Güney Kuriller, Japonya'da ise 'Kuzey bölgeleri' diye anılan adalar, ikinci dünya savaşından bu yana Rusya'nın kontrolünde.
Rusya'nın denetimine geçmeden önce adalarda 17 bin Japon yaşıyordu.
Kunaşir kentine giden Medvedev bir anaokulu, elektrik ve balık üretim tesislerini gezdi. Rusya lideri ayrıca daha çok yatırım sözü verdi.
Medvedev, 'İnsanların burada kalmaya devam etmesi bizim çıkarımıza. Burada kalkınma önemli. Yatırım yapacağız' dedi.
'Duygularımız incindi' Japonya Başbakanı ise adalar konusundaki tutumlarını tekrarladı.
Kan, 'Kuzeydeki bir dört ada ülkemizin topraklarında. Dolayısıyla Medvedev'in ziyareti üzücü' dedi.
Japon Dışişleri Bakanı ise ziyaretin, 'Japon halkının duygularını incittiğini' söyledi.
Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ise, 'Burası bizim toprağımız ve Rusya lideri Rus toprağını ziyaret etti' dedi. Lavrov, Japonya Büyükelçisi'nin de dışişleri bakanlığına çağrılacağını belirtti.
Adaların aidiyeti konusundaki anlaşmazlık 2.Dünya Savaşı'ndan bu yana Moskova ve Tokyo ilişkilerinde gerilim yaratıyor. Bu tartışma nedeniyle iki ülke hala resmi barış anlaşması imzalayamadı.
Kuril Adaları'nda zengin balık, maden ve büyük olasılıkla petrol ve doğalgaz yatakları da bulunuyor.
Medvedev Kuril Adaları'nı, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün zirve toplantısı için bu ayın ortasında Japonya'ya yapacağı gezi öncesinde ziyaret etti.
Japonya bir diğer büyük komşusu Çin ile de sınır sorunu yaşıyor.
Japonya Çin ilişkileri Güney Çin Denizi'ndeki, Japonca'da Senkaku, Çince'de de Diayu diye bilinen adalar konusundaki tartışma nedeniyle gergin.