Bu soruna beslenme düzeni ya da kullanılan ilaçlar gibi pek çok etmen neden olabilir. Genelde kabızlığın ortaya çıkmasında düzensiz beslenme ve sıvı tüketmeme baş sorumlular olarak görülür. Ancak kabızlık bu sebepler dışında bir hastalık nedeni ise kesinlikle tedavi edilmesi gerekir.
Kabızlık, yaş ve cinsiyet fark etmeden herkeste oluşabilir. Bağırsak hareketlerinin normalden daha az olması sebebiyle birkaç hafta ya da daha uzun bir süre devam eden dışkı problemidir. Evde birçok çözüm yolu bulanabilir ancak üç haftadan daha uzun süren bir probleminiz varsa doktora danışmanız gerekir. Tedavisi için öncelikle altında yatan nedenin bulunması gerekir. Belirtileri ve hastalığın etkileri kişiden kişiye değişkenlik gösterir.
Bu rahatsızlığın neden kaynaklanarak geliştiğini bulmak zordur. Pek çok etmen buna sebep olmuş olabilir. Bunlardan bazıları;
Kullanılan ilaçların yan etkileri bu soruna neden olabilir. Buna neden olabilecek ilaç türleri;
Gebelik döneminde olan her beş kadından birinde bu soruna rastlanır. Bunun nedeni gebelik süresince kadın vücudunda pek çok hormonun değişmesidir. Bu dönemde progesteron adı verilen hormonun vücut tarafından çok fazla üretilmesi tuvalete çıkamama problemine sebep olabilir. Bu artış bağırsak kaslarını daha zor bir duruma sokar ve sert atık yapımını etkiler. Hamilelikte kabızlık sorununuzu tedavi etmek istiyorsanız doktora danışmadan ilaç kullanmayınız.
Beslenme düzeni direkt olarak bağırsak hareketlerini etkileyen bir durumdur. Yediğimiz, içtiğimiz besinler ve yaşam şekli maalesef kabızlığın nedenleri arasındadır.
Dışkılama sorununun altında yatan başka sebepler olabilir. Bu sebepler başka bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.
Bebeklerde ve çocuklarda ise bu sorunun altında yatan başka sebepler olabilir;
Bu sorun özellikle bebek ve çocuklarda görülür. Çocuğun üzerinde oluşturulan tuvalet baskısı nedeni ile kabızlık ortaya çıkar. Bu nedenle çocuğunuza baskı yapmak yerine doğru anı beklemeniz gerekir. Kimi çocuklarda tuvalet yapmak bir korku haline gelir. Buna sebep olan, dışkı yaparken duyulan acı olabilir. Bu süreçte çocuğunuza sakin ve sevecen bir şekilde yaklaşmalısınız.
Uzun süren kabızlıklar tehlikeli olabilir bu nedenle altta yatan nedenin doğru anlaşılabilmesi ve sınıflandırılabilmesi adına, hastalara bazı testler uygulanır:
Doktorlar, "kabızlık hemen nasıl geçer" gibi sorularla sık sık karşılaşır. Ancak bu problem anında tedavi edilecek bir sorun değildir. Bağırsak hareketlerinin yavaş yavaş eski haline dönmesi ile bu sorun ortadan kalkar.
Eğer kısa dönemli bir sorununuz varsa yaşam tarzı ve beslenme düzeninizi değiştirerek bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Ancak kronik kabızlık durumu varsa doktor size bağırsak içini sulandıran ilaçlar önerir. Eğer bu tedaviler sizi bir çözüme ulaştırmadı ise cerrahi müdahale ile kolon kısmı alınır.
Özellikle üzüm ve erik suyu bağırsağın canlanmasında büyük rol oynar. Ayrıca bu meyvelerin kurutulmuş halleri de hastalığa iyi gelir. Kuru uzum, kuru erik, kuru kayısı gibi besinlerin içeriğinde yüksek lif bulunduğu için bu dönemde tüketilmesi önerilir. Meyve sularının taze sıkılmış olmasına özen göstermek gerekir.
Kabızlık nasıl giderilir sorusu için en iyi cevaplardan biri lif bakımından zengin besinler tüketmektir. Hastalığı kısa sürede çözüme ulaştırır. Bağırsakları yumuşatma etkisi vardır ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Ancak fazla tüketiminden kaçınmak gerekir. Çünkü bu tarz yiyecekler gaz ve şişkinlik yapabilir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile hazırlanmış salata ve türevleri bağırsaklara iyi gelir. Düzenli olarak tüketildiğinde vücut yeterli miktarda lif alır. Brokoli bu dönemde çok etkili olur ama gaz yapabilir. Havuç, lahana ve enginar gibi sebzeler tüketilebilir.
Kabızlığı hemen ne söker diyorsanız lif açısından zengin diğer besinler şunlardır: