İZMİR (İHA) - Kaçak yapılaşmayı önlemek için belediyelere tanınan 'yıkım ve para cezası kesme' yaptırımlarına yeni çıkan Türk Ceza Kanunu ile hapis cezası eklendi. Belediyeler, 12 Ekim 2004 tarihinde yürürlüğe giren maddeye göre, tespit ettikleri kaçak ve ruhsata aykırı yapı sahipleri hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunacak. Türk Ceza Kanunu'nun ilgili 184. maddesinde kaçak ya da ruhsata aykırı yapı yapanlara ise 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.
Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Türk Ceza Kanunu'nun kaçak yapılara hapis cezası getiren 184. maddesinin 12 Ekim 2004 tarihinde yürürlüğe girmesi üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Tunçağ, belediyelere tanınan yetkiler dahilinde kaçak yapılaşmayla mücadeleye devam ettiklerini belirterek, "Yeni yasa bize bir sorumluluk daha getiriyor. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tespit ettiğimiz kaçak yapılara daha önceki yaptırımları uygulamakla birlikte, ek olarak onlar hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunmak zorundayız" dedi.
Tunçağ, bundan böyle kaçak yapılaşmayla mücadeleye büyük bir kararlılıkla devam edeceklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"3194 sayılı İmar Kanunu'na rağmen 1983'ten bu yana giderek bir kent suçu haline dönüşen ruhsatsız, kaçak yapılaşmayla ilgili yasal yaptırımlara, 12 Ekim 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 184. maddesi yeni bir uygulamanın eklenmesini zorunlu kılmaktadır. Bu yasadan önce belediyeler, İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre imar kirliliğine neden olan kaçak yapıya sadece yıkım ve para cezası uygulanmaktayken, bundan sonra 5237 sayılı yasanın 184. maddesine göre kaçak yapı sahipleri hakkında ayrıca Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Bu değişiklik nedeniyle halkımızı bilgilendirme ihtiyacı duyduk. TCK.'nın 184. maddesinin 1. fıkrasına göre yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması hükme bağlanmıştır. Artık kaçak yapı sahipleri, yıkım ve para cezası yanında ayrıca hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklardır."
KAÇAK YAPIYA ELEKTRİK, SU VE TELEFON BAĞLAYANA DA HAPİS Aynı yasa maddesinin ikinci fıkrasında ise "Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi aynı şekilde cezalandırılır" hükmü yer aldığını hatırlatan Tunçağ, bu durumdaki binalarda sınai faaliyete izin verenlere ise 2 ile 5 yıl arasında hapis cezasının öngörüldüğünü söyledi.
Yürürlüğe giren bu yasa maddesi konusunda tavizsiz bir şekilde çalışacaklarını kaydeden Başkan Tunçağ, bugüne kadar 18 kez kaçak yapılara yönelik af çıktığını,
çıkan aflarla bu duruma gelindiğini anlattı. Bundan sonra kaçak yapılaşmayla mücadelede farklı bir dönemin başladığına olan inancını dile getiren Muzaffer Tunçağ, kaçak yapıyı yıkarak eski haline getirenlere ya da yapının ruhsata aykırı olan kısmını ruhsata uygun hale getirenlere ceza hükümlerinin uygulanmayacağını da duyurarak, "Artık vatandaşın kaçak yapısını biz yıkmayalım, biz tespit ettiğimiz de kendisi yıksın ve hatasını düzeltsin, böylece yasanın yaptırımlarından da kurtulmuş olur" şeklinde konuştu.
Tunçağ, yasanın geriye doğru işlemediğini de dile getirerek, "Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce devam eden yaklaşık 7 bin dosyamız var. Bunlarla eski yasal çerçevede mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.