HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaddafi tüm dünyayı karşısına aldı

Libya'daki güvenlik güçlerinin isyancılara uyguladığı sert müdehale tüm dünyadan tepki topladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'daki gelişmelerden dolayı endişe duyduğunu, "ülkedeki kan gölünün kabul edilemez olduğunu ve bitmesi gerektiğini" bildirdi.

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı paralı askerlerin ve güvenlik güçlerinin halka ateş açmasını kınayan Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, "Bütün dünya Libya'daki olayları endişe ile izliyor ve ABD, uluslararası toplumla birleşerek Libya'da meydana gelen şiddet olaylarını kesin bir dile kınıyor" dedi.

Clinton, Libya hükümetinin Libya halkının evrensel haklarını korumakla yükümlü olduğunu ve "kabul edilemez kan gölüne" bir son vermesi gerektiğini ifade etti.

BM:
BM Genel Sekreteri Ban-Ki moon, Kaddafi'ye bağlı güvenlik güçlerinin savaş uçakları ve helikopterlerle halka ateş açması karşısında "utanç" duyduğunu belirterek, Kaddafi'yi bu şiddet olaylarına "hemen" son vermeye çağırdı.

Genel Sekreterin sözcüsü Martin Nesirky, yaptığı açıklamada, "Eğer halka ateş açıldığı doğrulanırsa, bu çok ciddi bir uluslararası insan hakları ihlaline girer ve sertçe kınanır" dedi.

Ban-Ki moon'un dün 40 dakika Kaddafi ile konuştuğunu bildiren sözcü, "Genel Sekreter, şiddetin artmasından dolayı derin endişelerini dile getirdi, şiddetin hemen son bulmasını ve Kaddafi'nin de göstericilerle diyalog kurmasını istediğinin altını çizdi" diye konuştu.

Kanada:
Kanada Başbakanı Stephen Harper, Kanada'nın batısında yer alan Vancouver kentinde düzenlediği bir basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Libya'da göstericilere ateş açılmasını, "utanç verici ve kabul edilemez" olarak niteledi. Harper, Kaddafi'den halka saldırmaktan "hemen" vazgeçmesini istedi.
Çin:
Çin yönetiminin de, Libya'da bir an önce istikrar sağlanmasını ve normale dönülmesini umduğu bildirildi.

Dubai:
Libya'nın Dubai konsolosluğunun bugün yüz kadar kişi tarafından basıldığı ve binadaki Kaddafi portrelerinin sökülerek kırıldığı bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabirine göre, çoğu Libyalı olan protestocular "Allah düşmanı Kaddafi", "halk rejimin düşmesini istiyor" şeklinde sloganlar atarak "Kahrolsun Kaddafi" yazılı pankart açtılar.

Protestocular, Libya'daki olaylarda hayatını kaybedenler için gıyabında cenaze namazı kıldı. Protestoculardan biri "Libya'da olanların gerçek bir katliam olduğunu" söyledi.

İtalya:
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de, daha önce "yakın dostu" olarak nitelendirdiği Muammer Kaddafi'nin ülkesi Libya'daki gelişmeler karşısında sonunda sessizliğini bozdu.

Savaş uçaklarının Libya'nın başkenti Trablus'u hedef gözetmeksizin bombaladığına ilişkin haberlerin ardından Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Silvio Berlusconi'nin "Libya'daki gelişmeleri büyük bir dikkat ve endişeyle takip ettiği" belirtildi.

Berlusconi'nin sivil halka uygulanan kabul edilemez şiddet karşısında endişe içinde olduğu ifade edilen açıklamada, "Avrupa Birliği ve uluslararası topluluğun, Libya'daki krizin sonuçları öngörülmesi zor bir iç savaşa dönüşmesini engellemek için her türlü çabayı göstermesi ve Libya vatandaşlarının güvenliği ile ülke ve bölgenin bütünlüğü ve istikrarının korunmasını sağlayacak barışçıl bir çözümü desteklemesi gerektiği" kaydedildi.

Birkaç gün önce konuya ilişkin sorular üzerine "rahatsız etmek istemediği için" Kaddafi'yi aramadığını belirterek eleştiri oklarını üzerine çeken Berlusconi, geçen yıl da bir zirvenin sonunda Libya liderinin elini öpmüş ve muhalefetle uluslararası toplumun tepkisine neden olmuştu.

Almanya:
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya'daki gelişmelerin çok endişe verici olduğunu belirterek, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin konuşmasının da çok ürkütücü olduğunu söyledi.

Merkel, bugün başkent Berlin'de Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Kaddafi'nin Libya'da kendi vatandaşlarına yönelik şiddete son vermesi gerektiğini ifade ederek, "Libya Devlet Başkanı'nın konuşması ürkütücüydü. Kendi halkına adeta savaş ilan etti" dedi.

Libya halkına yönelik şiddeti kınadıklarını, diğer yandan Libya'daki Almanların güvenliğini de düşündüklerini kaydeden Merkel, Libya'da sivil halka yönelik şiddetin sona erdirilmemesi durumunda bu ülkeye yaptırımlar uygulanmasını da görüşebileceklerini kaydetti.

Filistin:
Filistin Yönetimi de, İsrail'in Libya'da bulunan Filistinli işçilerin Batı Şeria'ya dönmesine izin vermesini istiyor. Filistin Yönetimi'nin yetkilisi Hüseyin El-Şeyh, yaptığı açıklamada, Libya'daki durumu yakından takip ettiklerini belirterek, Filistin liderliğinin, Libya'da yaşayan Filistinlilerin derhal Filistin topraklarına dönüşlerinin sağlanması için Arap ülkelerinden ve uluslararası gruplardan İsrail'e baskı yapmaları talebinde bulunduğunu söyledi.

El-Şeyh, Libya'daki Filistinlilerin çoğunda Filistin kimliği bulunmadığına işaret ederek, Filistin hükümetinin bu kişilerin ihtiyaçlarına yönelik bir plan hazırladığını vurguladı. Libya'da binlerce Filistinlinin bulunduğu belirtiliyor.

ARAP BİRLİĞİ, LİBYA'NIN TOPLANTILARA KATILIMINI ASKIYA ALDI
Arap Birliği'nin merkezi Kahire'deki acil toplantının ardından yapılan açıklamada, Arap Birliği Konseyi'nin Libya delegasyonunun Arap Birliği'nin ve bu teşkilatın tüm örgütlerinin toplantılarına katılımını, Libya makamlarının Libya halkının taleplerini kabul edinceye ve güvenliğini sağlayıncaya dek durdurduğu belirtildi.

Bu arada Fransa'nın, Libya'daki vatandaşlarını tahliye etmek için bu ülkeye gönderdiği iki uçak, Trablus havaalanına indi.

Ürdün de bu ülkede bulunan yaklaşık 1500 vatandaşından 250'sini tahliye için Libya'ya bir askeri uçak gönderdi.

Öte yandan İngiltere'nin başkenti Londra'da başbakanlık ikametgahı Downing Street 10 numaranın önünde, çoğunluğu Libyalı 500 kişi, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin iktidardan gitmesi talebiyle gösteri yaptı.

Göstericiler, "Adalet hemen" ve "Kaddafi gitmeli" diye slogan attı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler