HABER

'Kaddafi'nin komuta merkezi vuruldu'

Batılı kaynaklar Trablus'a düzenlenen hava saldırısında füze saldırıyla yıkılan bir binanın Libya liderinin komuta merkezlerinden biri olduğunu açıkladı.

'Kaddafi'nin komuta merkezi vuruldu'

ABD, Fransa ve İngiltere ile birlikte öncülüğünü üstlendikleri Libya'ya yönelik harekatta Kaddafi güçlerine ağır darbe indirildiğini duyurdu.

[

****](https://www.mynet.com/erdogannatonun-devreye-girmesi-soz-konusu-110100561569?utm_source=mynet&utm_medium=www&utm_campaign=home_haber_thumbnail_6)

[ ****](https://www.mynet.com/bm-genel-sekreteri-ban-ki-muna-saldiri-110100561566 )
[ ****](https://www.mynet.com/libyadaki-operasyonla-ilgili-tum-gelismeler-110100561442 )
[ ****](https://www.mynet.com/turkiye-bombardimana-katilacak-mi-110100561507?utm_source=mynet&utm_medium=www&utm_campaign=home_haber_thumbnail_4) [ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/libyaya-hava-ve-denizden-buyuk-operasyon-libyaya-hava-ve-denizden-buyuk-operasyon/7530/193808/sayfa/1/) Dün gece düzenlenen bir füze saldırısında Muammer Kaddafi'nin Trablus'taki komuta merkezi olarak tanımlanan bir bina vuruldu.

Gazeteciler, hükümet yetkililerince Bab-ül Aziziye karargahındaki dört katlı binanın enkazına götürüldü.

Ancak yerle bir olan binada kaç kişinin bulunduğu, ölen ya da yaralananlar olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, harekatın ilk gecesindeki füze saldırıları ve ikinci gecesindeki bombardımanıyla Kaddafi güçlerine büyük zarar verildiği belirtildi.

Ancak Amerikalı yetkililer haftalardır muhalif kuvvetlere karşı savaş veren Libya liderinin doğrudan hedef alınmadığını vurguladı. Hedef, ordu kuvvetleri ve hava savunma sistemleri olarak ifade ediliyor.

Dün geceki bombardımanda Amerika Birleşik Devletleri'ne ait B-2 bombardıman uçakları kullanıldı.

İngiltere'de gemilerden füze atışına devam etti.

Komuta tartışması

Koalisyon güçlerinin BM kararını uygulamak üzere Libya'daki hedeflere yönelik saldırıları sürerken, Pentagon komutayı birkaç gün içinde İngiltere-Fransa ikilisine ya da NATO'ya devredeceklerini açıkladı.

Ancak Arap Birliği ve Türkiye'nin NATO rolüyle ilgili çekinceleri sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Robert Gates ülkesinin harekatta yer almakla birlikte öncü rol üstlenmeye devam etmeyeceğini bildirdi.

Liderliğin NATO'ya devri konusunda sorunlar olduğunu kabul eden Gates şunları söyledi:

"Sanırım Arap Birliği NATO şemsiyesi altında hareket eder bir görüntü vermeme konusunda hassas. Dolayısıyla, buna bir NATO misyonu demeden, NATO bayrağını kullanmadan, ittifakın komuta-kontrol mekanizmasından faydalanabilir miyiz, bunun yanıtını arıyoruz."

NATO'ya Ankara freni

Öte yandan Türkiye de, NATO'nun Libya'ya yönelik operasyon planlarının gözden geçirilmesini talep etti.

Brüksel'de 28 NATO üyesi ülkenin büyükelçilerinin katılımıyla yapılan toplantıda tek itiraz eden ülkenin Türkiye olduğu yönünde haberler geldi.

Fransız haber ajansına bilgi veren bir diplomata göre Türkiye, NATO'nun operasyon planlarının, koalisyon güçlerinin Cumartesi öğleden sonra başlattığı operasyon ile geçersiz hale geldiği görüşünde.

Söz konusu kaynağa göre Ankara, hem uçuşa yasak bölgenin daraltılmasını hem de operasyonun olası sivil kayıpları göz önüne alınarak yumuşatılmasını talep ediyor.

Sonuçta toplantı, Ankara'nın itirazı nedeniyle NATO'nun Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasında oynayacağı rol konusunda uzlaşma sağlanamadan sona erdi.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu planın tartışılmaya devam edileceğini açıkladı.

ABD: Ciddi ilerleme kaydettik

Amerika Birleşik Devletleri Kaddafi güçlerine yönelik saldırılarında ciddi ilerleme kaydettiklerini açıklarken harekatın kapsamının da genişletildiği anlaşılıyor.

ABD ve İngiltere harekatın başladığı Cumartesi akşamı 100'ün üzerinde füze ile ülkenin çeşitli noktalarındaki askeri hedefleri vururken, başkent Trablus geceyi sakin geçirmişti.

Ancak Pazar gecesi, kentin çeşitli noktalarından şiddetli patlama ve uçaksavar ateşi sesleri yükseldi.

Muammer Kaddafi'nin konutunun içinde bulunduğu Bab-ül Aziziye yerleşkesi de isabet aldı.

Pentagon'dan gün içinde yapılan açıklamada Kaddafi güçlerinin hava savunma sistemlerinin büyük oranda etkisiz hale getirildiği belirtilmişti.

Ancak başkentteki uçaksavarların hala faaliyette olduğu ve bunların Kaddafi'nin konutunun yakınlarında olduğu anlaşılıyor.

Kaddafi'nin ateşkesi kabul edilmedi

BM Güvenlik Konseyi'den uçuşa yasak bölge kararının çıktığı saatlerde isyancılara karşı ateşkes ilan eden Libya hükümeti bu duyurusunu dün de tekrarladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Kaddafi güçlerinin ateşkesi ilan edilir edilmez bozduğu belirtildi.

BBC'nin Trablus'taki muhabiri Alan Little, Kaddafi güçlerinin Bingazi'ye girmeye çalıştığını, Misurata'da da hareketlilik olduğunu bildiriyor.

Kentteki isyancıların sözcülerinden biri de BBC'ye Pazar günü ağır bombardıman ile yeni bir saldırı dalgası düzenlendiğini söyledi.

Arap Birliği rahatsız

Desteği BM Güvenlik Konseyi'nden uçuşa yasak bölge kararı alınmasında kilit rol oynayan Arap Birliği, bombardımanı ağır bulduğunu belirterek eleştirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ''Libya'da olup bitenler, uçuşa yasak bölge ilanından farklı. Biz sivillerin korunmasını istiyoruz, daha fazla sivilin bombalanmasını değil'' dedi.

Rusya ise, İngiltere, Fransa ve ABD'den kendi ifadesiyle askeri olmayan hedeflere yönelik saldırıları durdurmalarını talep etti.

Katar da dört savaş uçağıyla operasyonda

Fransız yetkililer, Katar'ın da operasyona dört savaş uçağıyla katılacağını açıkladı.

Katar'ın adımı, ilk kez bir Arap ülkesinin Kaddafi'ye karşı saldırıda yer alması anlamına geliyor.

İspanya, İtalya ve Danimarka ile Norveç'in de askeri katkıda bulunacakları bildirildi.

En Çok Aranan Haberler