HABER

Kadın işçiye ‘özel gün’ izni çözülüyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tekstil sektörünü ‘ağır ve tehlikeli’ işler arasından çıkarıyor ve böylece kadın işçilere 5 günlük adet izni şartı da ortadan kalkacak.

Hükümet, 2004’te çıkarılan yönetmelikle, tekstil ve konfeksiyon sektörünün tehlikeli ve ağır işler kapsamına alınması ve bu sektörde çalışan kadınlara ayda 5 gün ‘adet izni’ şartı gelmesiyle başlayan sıkıntıyı çözüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hazırladığı İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısında, tekstil sektörünü ‘ağır ve tehlikeli’ işler arasından çıkarıyor ve böylece kadın işçilere 5 günlük adet izni şartı da ortadan kalkacak.

Yönetmelik 6 yıldır yürürlükte

Sözkonusu yönetmelik, tekstil işverenlerinin bu yönetmeliğin sektör üzerinde ‘demoklesin kılıcı’ gibi durduğunu ve kadın işçi alımından imtina ettiğini açıklamaları üzerine tartışma yaratmıştı. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışanların yüzde 44’ünün kadın işçilerden oluştuğunu belirten işverenler, yönetmeliğin uygulanması halinde firmaların çok zor durumda kalabileceğini açıklamışlardı. Bazı işverenler de, bu uygulamanın kadın çalışanların işine son verilmesi sonucunu doğuracağını açıklamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de, tartışmaların sona ermesi için yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “İş güvenliği Yasa Tasarısını Başbakanlığa sunduk. Tekstil sektörü ağır ve tehlikeli işler arasından çıkartılıyor. Yasa çıktığında sorun da kalmayacak. Sözkonusu yönetmelik uzun süredir yürürlükte neden şimdi sıkıntı oldu anlamadım.”

Sorun kökünden çözülecek

16 Haziran 2004’te yayınlanan ve tekstil sektörünü “ağır ve tehlikeli işler” statüsünde gösteren yönetmelikle ilgili sıkıntılar, 2009 Kasım ayında yayınlanan tebliğ ile çözülmeye çalışıldı. Tekstil sektörünün bu statüde kalması durumunda, kadın işçilere ayda 5 günlük adet izni verilmesi ve mesleki eğitim zorunluluğu gerekiyor.

Konukoğlu: Kadın işçi dava açarsa üretim ne olacak

SANKO Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, tekstilin en büyük sorunlarından birisinin, sektörün tehlikeli-ağır iş konumuna alınması olduğunu ifade etti ve “Fabrikanızda 4 bin kadın çalışıyor. Bir sabah bin tanesi yok. Nasıl çalışacaksınız? Bir kadın işçi idari mahkemeye giderse ne olacak” diye sordu.

En Çok Aranan Haberler