HABER

Kadının adı 75 yıl sonra soyadı nizamnamesinde

Ankara (AA)- Evliliği sona eren kadınlar, hakimin izin vermesi durumunda eşinin soyadını taşımaya devam edebilecek.

Soyadı Nizamnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, her Türk vatandaşı, öz adından başka soyadı da taşımak zorundadır. Soyadı olmayanlara kendilerince belirlenen bir soyadı, mülki idare amirleri tarafından aile kütüklerine ve doğum tutanaklarına yazdırılacak. Söyleyişte, yazışta, öz ad önde, soyadı sonda olmak üzere bütün harfleri söylenerek veya yazılarak kullanılabileceği gibi söyleyişte ve yazışta öz adsız yalnız soyadı kullanılabilir ve imzada öz adın ilk harfi, öz ad iki tane ise her ikisinin ilk harfleri veya birinin ilk harfi ile öteki ad ve soyadının tümü
yazılabilecek. İki soyadı olan kadın her iki soyadını birlikte kullanacak.

Nizamnamenin ilgili hükümlerine aykırı olarak verilmiş adlar aile kütüklerine ve doğum tutanaklarına yazılamayacak. Söz konusu maddelere aykırı adların değiştirilmesi için Cumhuriyet savcılarınca asliye hukuk mahkemesinde dava açılacak.

-Evlilik dışı doğan çocuklar-
Nizamnamenin, evlilik dışı doğan çocukların nüfus kayıt bilgilerini düzenleyen maddesinde de değişiklik yapıldı. Buna göre, evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içinde doğan çocuklar babalarının soyadını taşıyacak. Evlilik dışında doğan çocuklar, analarının soyadını alacak. Ancak, ana önceki
evliliğinden dolayı çift soyadı taşıyorsa, çocuk onun bekarlık soyadını taşayacak. Evlilik dışında doğmuş çocuklar, ana ve babanın birbirleri ile evlenmesi veya babalarının tanıması ya da hakimin babalığa karar vermesi ile babanın soyadını alacak.

Nizamnamenin evlat edinmede soyadı alma şartlarını belirleyen 16. maddesi de "Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Ergin olan evlatlık, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alabilir. Evlatlık ilişkisinin kaldırılması durumunda evlatlık, evlat edinilmeden önceki soyadını alır" olarak değiştirildi.

-Boşanan kadın eşinin soyadını kullanabilecek-

"Kadın evlenince babasının soyadını bırakıp kocasının soyadını alır" ifadesinin yer aldığı nizamnamenin 17. maddesi, "Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir" ifadesi ile değiştirildi.

Nizamnamenin, boşanan kadının medeni durumuna atıfta bulunan 19. maddesinde yer alan, "Evliliği bozulan veya boşanan kadın bozulma veya boşanmadan sonra bu kocasının adını kullanamaz" ifadesi yerine, "Boşanma halinde kadın, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Ancak hakim boşandığı kocasının soyadını taşımasına izin vermiş ise boşandığı kocasının soyadını taşımaya devam eder" ifadesi konuldu.

Nizamnamede yapılan değişiklikle de bulunmuş zihinsel özürlüler ile yaşının küçüklüğü nedeniyle kendini ifade edemeyen bulunmuş çocukların hakkında düzenlenen tutanaklarda belirtilmemiş ise soyadının nüfus müdürlüğünce verilecek.

En Çok Aranan Haberler