HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadınlar ADEM projeleriyle meslek ediniyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde kadınların psikososyal, mesleki ve kişisel yönden gelişimine destek olmak amacıyla 201 Aile Destek Merkezi açıldı - ADEM projeleriyle özellikle alt gelir grubundaki yoksul kadınların toplumsal entegrasyonunun artırılması amaçlanıyor - Sosyal, kültürel ve sportif alanda birçok faaliyetin bulunduğu 31 ildeki ADEM'lerde aşçılık, pastacılık, kuaförlük, takı tasarım, dikiş nakış gibi kurslara katılan kadınlar, mesleki eğitimin ardından ilgili kurumların verdiği hibe ve kredilerle kendi iş yerini kurabiliyor

MERVE YILDIZALP - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 31 ilde açtığı 201 Aile Destek Merkezinde (ADEM), kadınların psikososyal, mesleki ve kişisel yönden gelişimlerine destek olunuyor. ADEM'lerde kurslara katılan kadınlar, mesleki eğitimin ardından ilgili kurumların verdiği hibe ve kredilerle kendi iş yerini kurabiliyor.

Bakanlığa bağlı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce kadınların yoksulluktan daha fazla etkilenmesi ve yoksulluk riskiyle daha fazla karşılaşması nedeniyle kadınları destekleyici yardım programları yürütülüyor.

AA muhabirinin Bakanlık verilerinden derlediği bilgilere göre, 2018 yılında sosyal yardım faydalanıcılarının yüzde 62'sini, düzenli yardım faydalanıcılarının yüzde 74'ünü, süreli yardım faydalanıcılarının da yüzde 52'sini kadınlar oluşturdu.

Kadınlar, şartlı eğitim ve sağlık yardımları, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, muhtaç asker ailelerine yönelik yardım, öksüz ve yetim yardımı, doğum yardımı ve çoklu doğum yardımı gibi programlarla destekleniyor.

Kadınlara yönelik kota ve hibe uygulamalarıyla Aile Destek Merkezi (ADEM) projeleri gibi kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını artırıcı uygulamalar hayata geçiriliyor.

Bu kapsamda, 2012'de fon kaynaklarıyla desteklenen ve sosyal hizmet içeren ADEM projeleriyle, özellikle alt gelir grubundaki yoksul kadınların toplumsal entegrasyonunun artırılması amaçlanıyor. Açılan her bir merkez bu çatı amaca uygun faaliyetler gerçekleştiriyor.

2019 yılı mart sonu itibarıyla, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde kadınların psikososyal, mesleki ve kişisel yönden gelişimlerine destek olmak amacıyla Aile Destek Merkezi hizmete açıldı. 31 ilde 116 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bağlı açılan merkez sayısı 201'i buldu.

- Kurslar düzenleniyor, seminerler veriliyor

Çeşitli alanlarda beceri kurslarının yer aldığı ADEM'ler sayesinde kadınlar, meslek edinerek aile bütçelerine katkıda bulunma fırsatı elde etti.

ADEM'lerde kurslara katılan kadınlar, mesleki eğitimin ardından ilgili kurumların verdiği hibe ve kredilerle kendi iş yerini açabiliyor.

Kurslarda eğitim gören kadınlara İŞKUR tarafından günlük para veriliyor, bu sayede kursiyer kadınlar aylık gelir elde edebiliyor.

ADEM'lerde sosyal, "kültürel", "mesleki" ve "sportif" olmak üzere 4 başlıkta kurslar düzenleniyor. Kurslarda kadınlar, aile içi iletişim, bebek bakımı, bağlama, gitar, aşçılık, pastacılık, kuaförlük eğitimi alabiliyor, sportif faaliyetlere katılabiliyor.

Bu merkezlerde seminer, konferans, kermes, fuar, gezi, piknik organizasyonları, tiyatro, sinema, film gösterimi, sağlık taraması da gerçekleştiriliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler