HABER

Kadınlara inanç ayrımcılığı

Kadınlara inanç ayrımcılığı

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Bir gerçeğin daha altını çizmek gerekir. Türkiye'de kadınlarımız sadece töre cinayetleri ve cinsiyet ayrımcılığına uğramıyor, kadınlarımız aynı zamanda kıyafetinden, inancından ve düşüncelerinden dolayı da bazen ayrımcılığa tabi tutuluyor" dedi.

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 71. yıldönümü dolayısıyla TBMM'de bir tören düzenlendi. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadın milletvekilleri ve 100'e yakın kadın kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı törende, Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı İnci Tuğ bir konuşma yaparak, bugün birçok çağdaş ülkeden önce Türk kadınına seçme seçilme hakkının verildiğini, bunun büyük bir kazanım olduğunu ifade etti. Ardından söz alan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, 1930'da yerel, 1934'te genel seçimlere katılma hakkının tanınmasından sonra 1935 genel seçimlerinde yüzde 4.6 ile 17 kadın milletvekilinin Meclis'e girebildiğini, 2002 yılında yapılan genel seçimlerde de bu rakamın erkeklere göre yüzde 4.4 oranında kaldığını ifade etti.

Bugün Türkiye genelinde 18 Belediye Başkanı, 24 milletvekili, 1 Bakan olduğunu kaydeden Çubukçu, üniversite öğretim elemanlarının yüzde 36'sını, profesörlerin yüzde 25'ini kadınların oluşturduğunu, aynı şekilde mimarların yüzde 31'i, doktorların ve operatörlerin yüzde 29'u, avukatların ise yüzde 26'sının kadın olduğuna işaret etti. Çubukçu, "Ancak kadın ve erkeklerin birlikte katıldığı, süreci birlikte belirlediği bir siyaset kültürü oluşturabilmenin imkanları da imkansızlıkları da toplumsal yapımızda yatmaktadır. Üzülerek söylemeliyim ki kadınları karar alma süreçlerinden ve toplumsal hayattan dışlayan yaklaşımlara karşı siyaset çok önemli bir mücadele aracıyken, kadınların siyasi hayatta yer almaması, bu çok değerli fırsattan kadınları yoksun bırakmaktadır. Kadınlarımızı çeşitli karar alma mekanizmalarına katılmaktan veya iş hayatında yükselmekten alıkoyan koşulların siyasi hayattaki tezahürü ise 'kadınsız bir demokrasi' olarak karşımıza çıkmaktadır. Şimdi bize düşen görev, son dönemlerde yaşanan ve kadın-erkek eşitliğini büyük ölçüde sağlayan yasal hakları olgusal haklara dönüştürmektir" şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Bülent Arınç ise konuşmasında, içinde bulunulan 22. dönemde Meclis'e 24 kadın milletvekilinin girdiğine ve temsil oranının yüzde 4.4 olduğuna işaret ederek, "Son yıllarda, kadınların siyasete katılımında bir artış gözlense de aradan geçen 70 yıla rağmen 1934'teki seviyelere bile ulaşılamamış olması gerçekten üzücüdür" diye konuştu. TBMM'de son 3 yılda önemli değişiklikler yapıldığının altını çizen Arınç, şu ifadelere yer verdi:
"Toplumumuzun kanayan yarası olan kadınlara karşı şiddet ve töre cinayetleri konusunda da Meclis'imiz harekete geçti. Töre cinayetleriyle kadınlara yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılması amacıyla oluşturulan komisyonumuz, kadınların karşılaştığı bu insanlık dışı sorunlara çözüm bulmak için etkin bir çalışma yürütmektedir. Burada bir gerçeğin daha altını çizmek gerekir. Türkiye'de kadınlarımız sadece töre cinayetleri ve cinsiyet ayrımcılığına uğramıyor, kadınlarımız aynı zamanda kıyafetinden, inancından ve düşüncelerinden dolayı da bazen ayrımcılığa tabi tutuluyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, kadın hakları konusunda bundan sonra da Cumhuriyeti kuran iradeden aldığı öncü rolü sürdüreceğini bilmenizi isterim."

Siyasette kadın etkisinin istenen düzeyde olmamasına kaşın, kadınların ekonomiden eğitime, sağlıktan sanata kadar birçok alanda önemli başarılar kazandığına işaret eden Başkan Arınç, yapılan araştırmalarda, Türkiye'deki bazı meslek gruplarında kadınların temsil oranlarının, Avrupa ülkelerine göre daha yüksek olduğunu gösterdiğini vurguladı. Konuşmasının son bölümünde Türkiye'de genel kadın istihdamının arzu edilen düzeyde olmadığını belirten Arınç, şunları söyledi:
"Meclis Başkanı olarak, siyaset başta olmak üzere hayatın tüm alanlarına daha çok kadın elinin değmesi gerektiğine inanıyorum. Kadınlarımızın, yer aldığı her alana nezaket ve zarafet kattıklarını hep beraber görüyoruz. Sözlerimi kadınların; başta şiddet, ayrımcılık ve fırsat eşitsizliği gibi en önemli sorunlarının tamamıyla çözüldüğü bir ülkede yaşama dileğiyle tamamlamak istiyorum."

En Çok Aranan Haberler