ABD'nin Kaliforniya eyaletinde idam cezasının yürürlükten kaldırılması konusunda halkın görüşü sorulacak.
500 bini aşkın kişinin imzasını alan öneri, Kasım ayındaki seçimler sırasında oylanacak.
Tasarıda idam cezasına çarptırılmış kişilerin cezalarının ömür boyu hapse çevrilmesi öngörülüyor.
Kaliforniya eyaletinde idam cezasının 1978 yılında yeniden uygulanmaya başlamasından bu yana 13 kişi idam edildi.
Tasarının destekçileri idam cezasının kaldırılmasının eyalete yılda 100 milyon dolar kazandıracağını belirtirken, karşı çıkanlar adalete zarar verileceğini savunuyor.
ABD'de en fazla idam mahkumunu barındıran San Quentin hapishanesinin eski gardiyanlarından olan ve şimdi idam cezasına karşı çıkan Jeanne Woodford, "Bizdeki sistem bozuk, pahalı ve her zaman için ciddi hata riski taşıyor." dedi.
Woodford'un başını çektiği idam cezasının kaldırılması girişimini Amerikan Yurttaşlık Hakları Birliği (ACLU) da destekliyor.
Woodford ve diğer destekçiler, nakit tasarrufun, mahkumlara verilen idam cezaları aleyhinde savunma yapan avukatların ücretlerinden sağlanacağını, bu paranın, faili meçhul suçların aydınlatılmasında kullanılmasının daha yararlı olacağını belirtiyorlar.
Tasarıda cinayet suçundan ömür boyu hapse çarptırılanlara, hapishanede iş yapma zorunluluğu getirilmesi de öngörülüyor.
Uzun süredir bütçe sorunları yaşanan Kaliforniya eyaletinde, idam cezası uygulamasında reform gerekliliği dile getirilmekteydi.
İdam Cezası Enformasyon Merkezi'nce yayımlanan verilere göre, 2012'nin başında eyalette idam cezasına çarptırılmış mahkumların sayısı 723 kişi.
ABD toplamındaki idam mahkumlarının sayısıysa 3.189.
Ancak Kaliforniya'da 2006'dan bu yana hiçbir idam mahkumunun cezası infaz edilmedi.
2009 yılında yapılan güvenilir bir araştırmaya göre, eyalette idam mahkumları ve idam cezası sistemi için 184 milyon dolar harcanıyor.
İdamın kaldırılmasına karşı çıkanlarsa, idam cezasının temelde doğru ve vazgeçilmemesi gereken bir uygulama olduğunu ancak sürekli temyiz başvurularının ve hukuki masrafların maliyeti artırdığını söylüyorlar.