İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Haznedaroğlu, diş ağrısı zannedilen ağrının kalp krizi olabileceği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Faruk Haznedaroğlu, Adana Diş Hekimleri Odası tarafından düzenlenen "Endodontide Ağrı ve Ağrı Kontrolü” konulu seminerde dişten kaynaklanmayan ama sanki dişinin ağrıdığını sanan insan sayısının az olmadığını söyledi. Bunlara ait yaşanmış birkaç vaka örneğini seminere katılan hekimlere slayt sunum eşliğinde anlatan Prof. Dr. Haznedaroğlu, "Hasta kalp krizi geçiriyor fakat dişinin ağrıdığını zannediyor. Sol çenesinde bir ağrısı olan hasta diş hekimine gidiyor. Diş hekimi muayene neticesinde ağrıya sebep olacak dişsel bir neden göremeyince hemen şüphelenip kalp doktoruna sevk ediyor. Her diş ağrısı zannedilen ağrı diş ağrısı olmayabilir. Kas ağrısı, eklem ağrısı olabilir. Bu tür karıştırmalar söz konusu olabiliyor" dedi.
Başka türlü ağrıların sanki diş ağrısıymış gibi hastalar tarafından düşünülebildiğini ifade eden Prof. Dr. Haznedaroğlu, şöyle devam etti:
"Bazen diş ağrıları yanlış algılanabiliyor. Alt dişi ağrıyan hasta üst dişi ağrıyor zannedebilir. Çünkü ağrılar yansıma yapabiliyor. ‘Ağrıyı tedavi etmek ilahi bir sanattır' demiş Hipokrat. Gerçekten de hekimliğin en güzel tarafı bir hastanın ıstırabına, ağrısına son vermek. Onu rahatlatmak gerçekten hekim olmanın en keyifli yanıdır. Ağrı genel olarak insanları rahatsız eden bir histir. Vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan bir doku harabiyetine bağlı olan veya olmayan, insanların geçmişteki deneyimleriyle de ilgili, hoş olmayan emosyonel ve sensoriyal bir duyudur. Ağrılı dental acillerin yüzde 90'ında ağrı, pulpa veya periapikal dokulardan kaynaklanmaktadır. Genel bir pratik kural olarak ağız ve yüz bölgesindeki ağrılar, başka bir neden bulunana kadar diş kaynaklı olduğu varsayılır” şeklinde konuştu.