SAMSUN (İHA) - Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde çiftçinin yeni umudu, kuraklıktan ve soğuktan etkilenmeyen kanola bitkisi oldu.
19 Mayıs İlçe Tarım Müdürü Adnan Akıncı, Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Yakup Konuş ve muhtarlardan oluşan heyet, ilçede bulunan 3 bin 500 dekarlık kanola ekili arazileri inceledi. Kanolanın tütüne alternatif olduğunu belirten 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, "Sonbaharda ekilen, Mayıs-Haziran ayında hasadı yapılan kanolanın çiftçiler için en büyük avantajı ikinci ürün yetiştirme şansının olmasıdır. İlçemize bağlı 10 köyde tütün üretimi var. Yılın 13 ayında tütünün meşakkatli dönemi var. Kırsal köylerimizde tütün ve buğday üretimi yapılıyor. Kanolanın ilçemizde yaygınlaşması için kendi arazilerimizi kanola ekerek çiftçiye öncülük yaptık" dedi.
Bayram Konuş ve amcasının oğlu 19 Mayıs Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Yakup Konuş, çiftçilere örnek olmak için 100'er dekar bu sene kanola ekimi yaptıklarını kaydetti. Yakup Konuş, kanola ürününün pazarlanmasında herhangi bir sıkıntı bulunmadığını, dekara 450-550 kilogram verim beklediklerini ifade ederek, "Kooperatif ortaklarımız ve bölge çiftçimizin tarımsal gelirini artırmak, kooperatif tahsilat akışını hızlandırmak ve satışını yaptığımız mal çeşitliliğini artırmak için alternatif ürün olarak kanola üretimini çiftçilerimize teşvik ediyoruz" diye konuştu.
19 Mayıs İlçe Tarım Müdürü Adnan Akıncı ise, 19 Mayıs ilçesinde 3 bin 500 dekar tarım arazisine bu sene 5 köy ve şehir merkezinde bulunan 2 mahalleye 55 çiftçi tarafından kanola ekimi yapıldığını açıkladı. Akıncı, "Yaptığımız incelemeler sonucu bu arazilerin toplamından 1.5-2 bin ton rekolte tahmin ediyoruz. Tütüne alternatif olarak tütün ekili tarım arazilerine kanola ektirerek, özellikle sözleşmeli ekim sayesinde çiftçinin kazancını kanola ekimi sayesinde güvence altına aldık" şeklinde konuştu.