ANKARA (İHA) - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Maliye Bakanlığı'nın yüzü aşkın ilaçlarla birlikte kemoterapi hastalarında kullanılan Filgrastim (Neupogen) adlı ilacın da geri ödeme listesinden çıkarıldığı hatırlatarak, Sağlık Bakanlığı'nın ilacın eşdeğeri olduğunu açıklamasıyla birlikte eşdeğer ilacın hastalara yeni bir rapor yükü getireceğini kaydetti.
Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, insan sağlığından tasarruf yapılamayacağını ifade ederek, gereksiz harcamalardan ve sistem kaçaklarından kurtularak ancak tasarrufun gerçekleştirilebileceğini savundu. Sağlık Bakanlığı'nın geri ödeme listesinden çıkarılan kemoterapi hastalarında kullanılan Filgrastim (Neupogen) adlı ilacın eşdeğerinin olduğunu açıklamasıyla kanser hastalarının raporlarını değiştirmek için hastanelere yığılacağını kaydetti. TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Filgrastim (Neupogen) adlı ilaç da 14 Eylül tarihi itibariyle geri ödeme listesinden çıkarılmıştır. Kemoterapi gören hastaların vücut dirençlerini bu sayede hastanın bağışıklık sistemini güçlendiren bu ilacın kullanılmaması hastayı enfeksiyona açık hale getirecektir. Konuyla ilgili endişelerimiz devam ederken, Sağlık Bakanlığı'nca yapılan açıklamada bu ilacın eşdeğerinin piyasada bulunduğu ve bu eşdeğer ilacın ödendiği kaydedildi. Ancak provizyon sistemleri bu iki ilacı içindeki etken madde (lenograstim) ve miktarları farklı olduğu için eşdeğer olarak kabul etmemekte, 2006 yılı Bütçe Uygulama Talimatına göre de raporda etken madde adı ve kullanılış şeması bulunması gerektiği için elinde Filgrastim (Neupogen) raporu olan hastaların raporlarını düzelttirmeden bu ilaca ulaşması mümkün değildir. Dolayısıyla hastalar için son derece hayati bir öneme sahip olan bu ilacın geri ödeme kapsamından çıkarılması, başta hasta hakları olmak üzere, genel olarak toplum sağlığı açısından da sakıncalı durumlar ortaya çıkaracak ve tedavinin aksamasına neden olabilecek ayrıca kanser hastalarına yeni bir rapor yükü getirecek ve hastanelerde yığılmalara sebep olacaktır. Diğer taraftan bugün basında yer alan haberlerde, Roche İlaç Firması Neopogen'i hastalara ücretsiz olarak ulaştıracağını öğrenmiş bulunmaktayız. Roche yetkililerinden bu tip ilaçların fiyatlandırılmasında da aynı hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Zira Roche firmasının ilacı 722.06 YTL iken diğer firmanın ilacı 212.04 YTL'den satışa sunulmaktadır. TEİS olarak her zaman değimiz gibi, insan sağlığından tasarruf yapılamaz, gereksiz harcamalardan ve sistem kaçaklarından kurtularak tasarruf yapılabilir. Bunu da gerçekleştirebilmek için ise mutlaka ve mutlaka uygulamanın birebir içinde olan mesleki sivil toplum kuruluşlarıyla, doktor ve eczacılarla ortak hareket edilmesi ve karar alma sürecinde görüşlerinin dikkate alınarak hayata geçirilmesi gerekmektedir".