HABER

Kanser hastalarına destek bakım hizmeti

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde, erişkin ve çocuk hastalar için onkolojik bakımın yanı sıra beslenme, ağrı tedavisi, psikiyatrik yaklaşımları içine alan destek bakım hizmeti başladı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi destek bakım ünitesi, düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. Rektör Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Erdener, Başhekim Prof. Dr. Geylani Özok ve öğretim üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüçhan Uslu, kliniğe yatan hastaların yüzde 80'inin, poliklinik hastalarının yüzde 50'sinin, hasta yakınlarının yüzde 100'ünün profesyonel desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kanserin tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olduğunu açıklayan Doç. Dr. Uslu, "Hastaları ve aileleri fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden etkilerken, toplumu da ağır maliyet nedeniyle olumsuz olarak etkilemektedir. Kanser, kalp hastalıklarından sonra yüzde 23.4 oranıyla ölüme neden olan ikinci hastalık grubudur. Yakın gelecekte artan olgularla birinci ölüm nedeni olacağı bildirilmektedir" dedi.

YILDA ORTALAMA BİN YENİ HASTA BAŞVURUYOR Merkezlerine yılda ortalama bin yeni tanı almış onkoloji hastasının başvurduğunu açıklayan Doç. Dr. Uslu, şöyle devam etti:
"Kullanılabilen 32 hasta yatağıyla, onkoloji hastalarına yataklı hizmet verilmektedir. Ayda ortalama 60 hasta, yılda ise ortalama 720 hasta bu hizmetten yatarak faydalanmaktadır. Palyatif bakım sadece kurumsal bakım değil; ev, son bakım merkezi, hastanede uygulanabilen bakım felsefesidir. Kanser hastalarına; psikolojik, sosyal ve ruhsal destek sunan, ağrı ve beslenme sorunlarının kontrolünü amaçlayan aktif ve total bakımın organizasyonudur. Hedef, hastalar ve aileleri için mümkün olan en iyi hayat kalitesinin gerçekleştirilmesi, hasta-hekim ve aile üçgenindeki ilişkinin en sağlıklı şekilde düzenlenmesidir. Kanser hastalarında terminal döneme kadar mümkün olan en iyi hayat kalitesini erkek, kadın ve çocuklara; ölümü hızlandırmak ve geciktirmek niyeti olmaksızın sadece yaşam kalitesini arttırarak vermeyi amaçlar."

Kansere bağlı ağrıların hastalığın seyrinde çok önemli bir yer tuttuğunu açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Uyar, "Kanserli hastaların yüzde 20-50'sinde ilk başvuruda, yüzde 30-40'ında tedavi sırasında, yüzde 75-90'ında ileri evrede ve son dönemde ağrı vardır. Hasta ve yakınları için ağrı, ölümün kendisinden bile daha büyük bir korku kaynağıdır. Dünyada yaklaşık 5 milyon kişi kanser nedeniyle ağrı çekmektedir. Ülkemizde kanser ağrısı tam olarak tedavi edilememektedir. Bu aşamada destek bakım programları büyük önem taşımaktadır" dedi.

PSİKİYATRİK DESTEK ÖNEM TAŞIYOR Kanser tedavisinde psikiyatrik yaklaşımın büyük önem taşıdığını açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda görevli Uzman Dr. Özen Önen Sertöz, "Beden bütünlüğünü mümkün olduğunca koruyan tedavi modellerini geliştirme çabalarının yanı sıra ruhsal sağlığı da dikkate almak, kanser ve tedavileriyle ortaya çıkan ruhsal sorunları, bozuklukları tanıyıp tedavi etmek önem kazanmıştır" diye konuştu.

Kanser operasyonlarından sonra, geçirilen cerrahi girişime ve bunu gerektiren hastalığın seyrine bağlı olarak değişik derecelerde beslenme bozukluklarının ortaya çıkabildiğini açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çoker, hastalara güvenli ve etkili bir beslenme desteğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Çocukluk kanserlerinin çoğunun tedavi edilebildiğini açıklayan Çocuk Onkoloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kantar, "Genel olarak hastaların yüzde 70'i hastalıktan kurtulabilmektedir. Bu başarının sağlanmasında medikal tedavinin yanında, destek hizmetlerin de önemi büyüktür. Terminal bakım, pediatrik onkolojide hastaların yüzde 30'unun gereksinim duyduğu bir konudur. Bu dönemde hastalara başlıca ağrı kontrolü, beslenme ve psikososyal destek verilmelidir" dedi.
Onkoloji hemşiresinin hasta bakımının planlanması ve uygulanmasında; güvenlik, maliyet gibi bakım kalitesinin göstergesi olan kaynakların kullanımı ile kaliteli bakımın sürdürülmesinden sorumlu olduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiçek Fadıloğlu, bu aşamada destek bakım hizmetlerinin önem taşıdığını söyledi.

Bu oluşumun ekip çalışmasının güzel bir örneğini oluşturduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, "Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, gerek erişkin gerekse pediatrik onkoloji açısından önemli mesafeler kaydetmiştir. Bu binanın hizmete girmesiyle, daha verimli programların oluşturulması yönünde çalışmalar başlatıldı. Burada da gördüğümüz gibi medikal tedavi dışında, hastayı kucaklayacak bir destek tedavisinin gündeme geldiğini görüyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler