HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kar kazalarına dikkat!

Karlı ve buzlu zeminde kayıp düşme sezonu açıldı! Kol ve bacaklarda kırıklardan el-ayak burkulmalarına, kafa yaralanmalarına dek kazalar belirgin şekilde artmaya başladı. Uzmanlar basit önlemlerle bu yaralanmaların azaltılabileceğini belirtiyor.

Kar kazalarına dikkat!

Burkulmadan kırık-çıkığa, kafa yaralanmalarına…

Karlı ve buzlu zeminde kayıp düşme sezonu açıldı! Kol ve bacaklarda kırıklardan el-ayak burkulmalarına, kafa yaralanmalarına dek kazalar belirgin şekilde artmaya başladı. Uzmanlar basit önlemlerle bu yaralanmaların azaltılabileceğini belirtiyor.


Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Bakırköy Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, kar kazalarına karşı dikkat etmemiz gereken kuralları mynet.com'a anlattı.


Karda yürümenin inceliklerine dikkat! Yanlış duymadınız. Dengeli ve yola bakarak yürümek, küçük adımlar atmak, eller cepte yürümemek, sert dönüş ve ani hareketlerden kaçınmak sadece birkaçı. Aksi halde buzlu ve karlı zeminde düşüp bir yerinizi incitmeniz hatta kırmanız işten bile değil.


Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, yağışlı havalar ve soğuğun etkisiyle buzlu veya karlı zeminde kayıp düşme olgularının belirgin şekilde arttığını belirterek, bunun sonucunda kol ve bacaklarda kırıklar, el ve ayak bileklerinde burkulma ve kırık-çıkıklar ile kafa yaralanmaları meydana gelebildiğini söylüyor.


İlk müdahaleye dikkat

Düşme sonrası el bileği, ayak bileğinde burkulma, kırık ve çıkıklar sık görülen yaralanmalardan. Burkulma durumunda ağrı, kızarma, şişlik ve işlev kaybı meydana geldiğini, böyle bir durumda olabildiğince yaralıyı hareket ettirmemek, şişliği azaltmak için yaralı bölgeyi kalp hizasından yukarıya kaldırmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Karcıoğlu "Kırık durumunda ise hareket edince artan ağrı, şekil bozukluğu, hareket ve işlev kaybı, ödem ve kanama nedeniyle morarma meydana geliyor.


Kırık bölgesinde oluşabilecek ödem nedeniyle saat, yüzük gibi takıların hemen çıkarılması, yaralı bölgenin yukarıda tutulması, 112'yi arayarak sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekiyor” diyor.


Darbeye maruz kalan vücut bölgesinde kesikler oluştuğunda ilk müdahale çok önemli. Yara çevresinde göz, kulak gibi özellikli yapılar, organlar varsa daha özenli davranılması gerekiyor.


Kanamalı yaralara doğrudan temiz, kuru bir bez ile kuvvetlice bası uygulayarak kanamanın durdurulabileceğini, yaranın üzerinde gövdeye yakın tarafta yer alan atardamar (arter) köküne doğrudan basınç yapılması gerektiğini, kirlenmiş yaranın temiz su ile temizlenebileceğini belirten Prof. Dr. Karcıoğlu, "Kanayan organ yüksekte tutulmaya çalışılmalıdır. Diğer yaralanmalarda olduğu gibi kanamalı kişiler de 112 aracılığıyla en yakın hastaneye ulaştırılmalıdır” diyor.


Basit önlemlerle kazaları önleyin

Karlı ve buzlu zeminde düşüp kırık-çıkığa hatta kafa yaralanmalarına maruz kalmamak için bazı küçük önlemler büyük fayda sağlıyor. Örneğin ayakkabılarda yere basan zemin olabildiğince geniş, tabanlar kaymaz dokulu, lastik ve tırtıklı olmalı. Yürürken dengeli, yola bakarak yürümek ve dikkatli adım atmak gerekli. Düşerken dengeyi sağlamak için kullandığımız ellerimiz cepte olmamalı, serbest olmalı. Mümkün olduğu kadar küçük adımlarla yürünmeli.


Adımların geniş atılmasının kayma riskini artıracağını, küçük adımların ise dengeyi sağlamayı kolaylaştırdığını belirten Prof. Dr. Karcıoğlu "Sert dönüş ve ani hareketler de düşmeye yol açabilir. Merdivenlerde yürürken korkuluklardan tutulmalıdır. Tüm önlemlere rağmen düşme kaçınılmazsa düşerken avuç içini yere basarak düşmek diğer vücut bölgelerindeki hasarı azaltır.


Bu nedenle olabildiğince ellerde çanta veya yük taşınmamalı, sırt çantası kullanılmalıdır” diyor. Düşen kişinin mümkün olduğunca hareket ettirilmeden tıbbi yardım istenmesi, bilinçli şekilde sağlık kuruluşuna taşınarak müdahale edilmesi sağlanması gerekiyor.


Yetkililere de iş düşüyor

Karlı ve buzlu kış aylarında yaralanmaların önüne geçebilmek için kişisel önlemlerin yanı sıra yetkililere de görev düşüyor.


Örneğin hem dış hem de iç ortamlarda çok sayıda insanın yürüdüğü mekanlar ve diğer zeminlerin olabildiğince kaymayı engelleyen materyalden yapılması faydalı.


Takılıp düşmeye neden olan engeller kaldırılmalı. Prof. Dr. Karcıoğlu "Bu konuda belediye ve valiliklere de görev düşmektedir.


Örneğin araçların gelişigüzel park etmesini kısıtlamak için konan mantar vb tabir edilen küçük yükseltiler çok sayıda yaralanmaya yol açabilmektedir.


Yine yerel yönetimler alışveriş için çok kişinin dolaştığı mekanlarda esnafı dükkan önlerine kaymayı engelleyen halı vb konması konusunda teşvik edebilir” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler