HABER

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler

MADRİD (AA) - İspanya hükümeti, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin 1 Ekim'de bağımsızlık referandumuna gitme kararının ve Katalan parlamentosunda kabul edilen referandum yasasının iptali için Anayasa Mahkemesine hemen başvuru yapılacağını açıkladı.

Başbakan Mariano Rajoy, bakanlar kurulunun olağanüstü toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesine başvuru için Devlet Avukatlığı kurumunu görevlendirdiğini belirtti.

Rajoy, "Yasa dışılık, kaba sabalık ve acelecilikten başka bir şey olmayan bu halk oylaması hiçbir şekilde olmayacaktır. Kendi geleceğine karar verme referandumu yapılmayacak." dedi.

Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerine "Yakın tarihimizde birlikte yaşama anlaşmamıza yönelik böylesine büyük bir saldırıyı hiç yaşamadık." diyerek tepki gösteren Rajoy, sadece kendisinin değil, İspanya'da şimdiye kadar iktidara gelmiş hiçbir başbakanın Katalonya'daki referanduma müsaade etmeyeceğini savundu.

Rajoy, "Demokratik hakların garantilerini ve yasaları çiğnemek, hayalet yasalar çıkarmakla" suçladığı Katalonya özerk yönetimine "Bu yolda devam etmeyin. Her seferinde daha da dışlayıcı olan bu süreci bitirin. Kendi kurumlarınızı çıkarlarınız için kullanıp eritmeyin. Katalan halkını bölmeyi bırakın, yasa dışılıktan vazgeçin" çağrısında bulundu.

"Hukuk devletimiz yavaş işliyor olabilir ama en zor anlarda kendini gösteren iç güçlere sahibiz" diyen Rajoy, sözlerine şöyle devam etti:

"Neyle karşı karşıya olduğumuzun ve sorumluluklarımın çok iyi bilincindeyim. Birlikte yaşama modelimizin pamuk ipliğine bağlanmasına müsaade etmeyeceğim. Bunun için elimden gelen her şeyi kararlılıkla, ağırbaşlılıkla, sakinlikle ve onurlu bir şekilde yapacağım. Hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın ki demokrasi her şeye karşılık verecektir."

- Muhalefetten hükümetine destek

İspanya'da devlet kurumları, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı referandum kararına karşı kenetlendi. Başbakan Rajoy, bakanlar kurulu toplantısı öncesi ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez ile görüştü. Rajoy'un, Ciudadanos Partisi lideri Albert Rivera ile de görüşmesi bekleniyor. Gerek Sanchez gerek Rivera, İspanya'nın ulusal egemenliğinin riske atılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerine karşı merkez hükümetin kararlarına destek verdiklerini söyledi.

Devlet Başsavcısı Jose Manuel Maza da yaptığı basın açıklamasında, Katalonya parlamentosundaki oylamaya katılan milletvekilleri ve Katalonya hükümeti üyeleri hakkında Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesine iki ayrı suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. "Katalonya'da oluşan ciddi durum karşısında hukuk devleti ve yasallığı korumak için tüm enerjimizle çalışacağız" diyen Maza, yasa dışı referandumun gerçekleşmesine yönelik tüm girişimlerin önlenmesi için İspanya ulusal polisine, jandarmasına, Katalonya polisine gerekli talimatların verildiğini ifade etti.

Katalonya'daki ayrılıkçı girişimlere Avrupa Birliği'nden (AB) ilk tepki Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani'den geldi. Tajani, AP üyesi Beatriz Becerra'nın Katalonya meselesiyle ilgili gönderdiği yazılı soruya verdiği yanıtta, "Bu konu, üye bir ülkenin anayasal düzenini etkilediğinden o ülkenin iç sorunudur. Ancak üye ülkenin anayasasına karşı yapılmış herhangi bir hareket AB'ye karşı yapılmış bir hareket sayılmaktadır. Avrupa'da bağımsızlığı ilan eden yeni bir ülke, AB bünyesinde 3. bir ülke olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ise Katalan halkını 1 Ekim'de bağımsızlık referandumunda oy kullanmaya çağıran kararı imzaladıktan sonra basına yaptığı açıklamada, İspanya devletinin tüm kurumlarına meydan okuyan ifadeler kullandı.

Puigdemont, "Katalonya, demokratik, modern ve özgür bir devlet kurma fırsatına sahip. Bunun kararını sadece Katalan halkı verecektir. Hiçbir mahkeme, bakanlar kurulu veya Anayasa Mahkemesi bunun meşruluğunu engelleyip, önemsizleştiremez." diye konuştu.

Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Puigdemont ve Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, Katalonya'daki tüm belediyelere gönderdikleri yazılı genelgede, seçim yerlerinin 48 saat içinde belirlenmesini istedi. Genelgede 27 Eylül 2015'teki Katalonya yerel seçimlerinde kullanılan merkezlerin referandumda da kullanılması talep edildi.

Katalonya özerk yönetim parlamentosu, bugünkü genel kurul toplantısının gündemine "İspanya'dan kopma yasası" olarak adlandırılan "Cumhuriyetin Kuruluşu ve Hukuki Geçiş Yasası'nın" görüşülüp, oylanmasını da aldı. Katalonya'nın İspanya'dan hukuki ve siyasi olarak ayrılmasını sağlayacak yeni devlet kurumlarının kurulmasına ilişkin maddelerin yer aldığı söz konusu yasanın bugün kabul edilmesi bekleniyor. Yasanın, 1 Ekim'deki referandumdan "evet" sonucu çıkması halinde 2 Ekim'de yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

En Çok Aranan Haberler