İSTANBUL (İHA) - Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nden alınan bilgiye göre, 1 Nisan tarihinde başlanan ve bir aylık süreyi geride bırakan Trafik Kaza Tespit Tutanağı uygulamasına büyük şehirlerde yoğun ilgi devam ediyor.
İlk ayın sonuçlarına göre, Türkiye genelinde Kaza Tespit Tutanağı uygulaması ile sürücüler tarafından tutulan tutanak sayısı 29 bin 48' e ulaştı. Yapılan açıklamada, "Son rakamların Türk halkının yeni uygulamayı benimsediği, ülke genelinde yüzde 49'a varan oranda Kaza Tespit Tutanağı uygulamasını kullandığı gözlemleniyor. Geçtiğimiz hafta verdiğimiz oranlara göre son bir haftada yüzde 10 'luk bir artış yakalanmış durumda.
Uygulama hem büyük illerdeki sonuçları hem de hızlı benimsenme oranları ile değerlendirildiğinde ilk bir aylık sınavını başarı ile vermiş görünüyor. İstatistik kayıtların TRAMER tarafından tutulmaya başlanması ile il bazında alınan istatistiklere göre Kaza Tespit Tutanağı'na ilgiyi doğal olarak İstanbul ilk sırada gösteriyor. Şehrin yoğun araç trafiği dikkate alındığında İstanbul'un bu sıralamadaki yerini hiç değiştirmeyeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek.
Bir ayın sonunda uygulamanın İstanbul'da ulaştığı sayı 12 bin 772. Günlük ortalama 642 maddi hasarlı kazanın meydana geldiği İstanbul da uygulamanın yüzde 66'ya yükseldiği görünüyor. İkinci sırada yer alan Ankara'nın aylık Kaza Tespit Tutanağı kullanılan maddi hasarlı kaza adedi 3 bin 389 ve kullanım oranı yüzde 48. Büyük illerimizden İzmir üçüncü sırada yer alıyor. 2 bin 481 tutanağın kayda alındığı İzmir'deki kullanım oranı ise ve kullanım oranı yüzde 50'ye ulaşmış bulunuyor" denildi.
Kaza Tespit Tutanağı uygulamasında Türkiye genelinde bir aylık sonuçlarda ilk 10 il sıralamasında İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından bin 498 tutanak ile Bursa, 966 tutanak ile Antalya, 826 tutanak ile Kocaeli, 480 tutanak ile Adana, 395 tutanak ile Kayseri, 352 tutanak ile Denizli ve 350 tutanak ile İçel geliyor. Tutanağın en az kullanıldığı il ise sadece bir tutanak ile Kilis.
Açıklamada, "Diğer taraftan Türkiye'deki trafik kazalarında uygulamanın başladığı günden bu yana geçen bir aylık sürede toplam 29 bin 480 adet Kaza Tespit Tutanağı'ndan kusur oranlarında anlaşmaya varılamayarak komisyon değerlendirilmesine başvurulmuş toplam bin 686 dosya bulunuyor. Bu rakam bize toplam kayıtların sadece yüzde 5'i gibi bir oranının sigorta şirketleri arasındaki mutabakatsızlığını işaret ediyor.
Uygulamanın başarısını ifade eden bu sonuçlara göre trafikte meydana gelen kazalarda istatistiksel olarak yüzde 49'luk bir başarı oranı sürücüler arasında anlaşma zemini sağlandığını gösteriyor" ifadelerine yer verildi.