Ankara (AA)- Kazakistan Petrol ve Gaz Şirketi (KazMunaiGaz), Karadeniz'de rafineri kurmak için fizibilite çalışmaları yaptığı öğrenildi.
Karadeniz'de rafineri için fizibilite çalışmaları yapan KazMunaiGaz, Kazak petrolünün Akdeniz'e taşınması hedefi çerçevesinde Türkiye'de bir rafineri kurma fikrini benimsiyor.
Şirketin Karadeniz'de rafineri kurulmasa bile Zonguldak'ta rafineri kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) resmi başvurusunu yapan Rus Lukoil'le yapılacak bir konsorsiyuma da sıcak baktığı belirtiliyor.
Kazak yönetimi önümüzdeki 10-20 yıl içinde petrol üretimini üç katına çıkarıp, dünyanın önde gelen petrol ihracatçısı ülkelerinden biri haline gelmeyi hedefliyor. Kazakistan'da halen petrol üretiminin yaklaşık 85'i yabancı firmalar, yüzde 15'ini de KazMunaiGaz tarafından yapılıyor.
Önceki ay Petrol Ofisi ve geçtiğimiz hafta Çalık Enerji Indian Oil Corporation ile birlikte Ceyhan'a, bu hafta da Rus şirketi Lukoil Zonguldak'a rafineri kurmak için EPDK'ya başvurmuştu.
Bu çerçevede Rus Lukoil şirketi yaklaşık 3 milyar dolar yatırım ile 8-10 milyon ton kapasiteli bir rafineri kurmak için EPDK'ya resmi başvurusunu yapmıştı.
Çalık ile Indian Oil de 4,9 milyar dolarlık yatırım ile 15 milyon ton kapasiteli bir yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı. Enerji uzmanları, Türkiye'nin 2005 yılında rafineri kapasite açığının yüzde 20'ye ulaştığını ve 6 milyon ton ürün ithalatı yapıldığını belirterek, özellikle 2007 yılından itibaren Euro4 standartlarında düşük kükürtlü akaryakıt üretiminin zorunluluğu ve Türkiye petrol piyasasının hızla gelişmesinin rafineri kurulmasına olan ihtiyacı artırdığını belirtiyorlar.
Uzmanlar, özellikle motorin, jet yakıtı gibi ürünlerin yanında petrokimya ürünlerinde de yüzde 60'la varan ithalat bağımlılığının planlanan rafinerilerle azalacağını belirtiyor.