HABER

Kemik iliği ve kök hücre nakli hayat kurtarıyor

ANTALYA (İHA) - Türk Hematoloji Derneği (THD) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, kemik iliği ve kök hücre nakillerinin ölümcül olabilen kan ve bağışıklık sitemi hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir yöntem olduğunu belirterek, "Bu yöntem bugün sıklıkla lösemi, aplastik anemi, hodgkin hastalığı gibi çeşitli lenfomalar, bağışıklık sistemi hastalıkları, meme ve over kanseri gibi bazı somut tümörlerin tedavisinde kullanılıyor" dedi.

Özcan, bu tedaviler sayesinde lösemiyi yenmede önemli adımlar atıldığını vurgulayarak, yeterli uzman sayısına ulaşılması ve hücre bankalarının çoğalması ile çok daha ileri seviyede başarı elde edebileceklerinin altını çizdi. Antalya'da düzenlenen 5. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'nde çarpıcı gerçekler ele alındı. Türkiye'deki hematolog sayısının azlığına dikkat çekilen kongrede, olası nükleer felaketlere hazırlıklı olmadığımız ortaya çıktı. Xanadu Hotel'de
gerçekleştirilen kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Kongre ve Türk Hematoloji Derneği (THD) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, kanser tedavisinde çok önemli rol oynayan kemik iliği ve kök hücre yapacak uzman sayısının yetersizliğini dile getirdi. Özcan, "Hematolog sayısı bakımından ülkemizde büyük bir sıkıntı var. Şuan ülkemizdeki hematolog sayısı 200'ü geçmiyor. Bu sayı Avrupa ve Amerika'nın yanında çok komik düzeyde kalıyor. Bu durumda doğabilecek olası bir nükleer felaket veya saldırıda çok yetersiz kalırız ve büyük can kayıpları yaşanır. Geçmişte yaşanan Çernobil faciasında Ukraynalılara Amerika'dan gelen bir heyet müdahale etmişti. Ülkemizde dünya düzeyinde profesyonel nakiller yapabiliyoruz. Ama sayımız yetersiz. Geçen sene açılan 80 kişilik hematolog kadrosuna sadece 38 kişi başvuruda bulundu. Bunların yetişmesi de nereden baksanız 4 yıl, bu sorunlar üzerinde THD olarak ciddi emek harcıyor ama karşılığını göremiyoruz" dedi.

Kemik iliği ve kök hücre nakillerinin ölümcül olabilen kan ve bağışıklık sitemi hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir yöntem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özcan, bugün sıklıkla lösemi, aplastik anemi, hodgkin hastalığı gibi çeşitli lenfomalar, bağışıklık sistemi hastalıkları ile meme ve over kanseri gibi bazı somut tümörlerin tedavisinde kullanıldığını söyledi. Bu tedaviler sayesinde lösemiyi yenmede önemli adımlar atıldığını da dile getiren Özcan, yeterli uzman sayısına ulaşılması ve hücre
bankalarının çoğalması ile çok daha ileri seviyede başarı elde edebileceklerinin altını çizdi. Prof. Dr. Özcan, şöyle devam etti:

"Bunların yanı sıra kongre kapsamında 1. KİT hemşireliği kursu da düzenledik. Bu kursa 45 hemşire katıldı ve THD 25 merkezden birer hemşireye kayıt konaklama bursu sağladı. THD olarak kongrede ilk defa en iyi 3 poster ödülü de vereceğiz. Yetişmiş insan eksiğimiz hat safhada. Son yapılan YDUS'da 70 kadroya 37 kişi başladı. Bu ileride ciddi anlamda hem hematoloji hem de transplantta uzman açığı anlamına gelmekte. Bu nedenle hematoloji özendirme desteği ve yine hematoloji okulu projelerimiz THD'nin bu konuya verdiği önemi göstermektedir."

6-9 Mart tarihlerinde arasında, yoğun bir programda geçen kongrede 14'ü yabancı olmak üzere 41 uzman konuşmacı katıldı. Kongrede, ulusal kök hücre verici bankası kurulması, kök hücre nakilleri ve geri ödemeler, ulusal kök hücre nakli aktivitesi, geç yan etkiler, göbek kordonu: geleceğin alternatif kh kaynağı mı, akut yan etkiler, kök hücre uygulamalarında Türkiye ve dünyada yasal durum, embriyonik kök hücreler, akraba dışı nakiller, çocuklar ve genç erişkinler için akut lenfoblastik lösemilerinde hematopoetik kök hücre transplantasyon (hkht) endikasyonları gibi kanser tedavisi adına geleceğe ışık tutan bir çok konu tartışıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler